Το Ελληνικό Κολλέγιο Νεφρολογίας και Υπέρτασης είχε αποστείλει επιστολή προς όλα τα κόμματα του ελληνικού κοινοβουλίου με την οποία ζητούσε να τοποθετηθούν σε μια σειρά ζητήματα που αφορούν το χώρο των επιστημονικών και κοινωνικών ενδιαφερόντων του. Δημοσιεύσαμε την επιστολή στην ιστοσελίδα της ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΗΣ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗΣ (επισυνάπτεται ο σχετικός σύνδεσμος στο τέλος του κειμένου).
Στην επιστολή του Κολλεγίου Νεφρολογίας απάντησε μόνο το Κομμουνιστικό Κόμμα. Εξαιτίας της σημασίας του ζητήματος για εκατοντάδες οικογένειες, αλλά και λόγω της κυνικής αδιαφορίας των υπολοίπων κομμάτων, θεωρούμε ότι η απάντηση του ΚΚΕ, οφείλει να τεθεί στην κρίση των αναγνωστών, όπως και η αδιαφορία των υπολοίπων κοινοβουλευτικών κομμάτων. Αξιολογώντας θετικά αυτή την πολιτική στάση του απέναντι σε έναν φορέα και ότι αυτός εκφράζει και, χωρίς να ταυτιζόμαστε υποχρεωτικά με τις θέσεις του, δημοσιοποιούμε αυτολεξεί το περιεχόμενο της επιστολής του:
“Προς
Ελληνικό Κολλέγιο Νεφρολογίας και Υπέρτασης
Αγαπητοί κύριοι,
Όλα όσα περιγράφετε στην επιστολή σας αναδεικνύουν με πολύ χαρακτηριστικό τρόπο τα τραγικά αποτελέσματα της επιχειρηματικής δράσης στον χώρο της υγείας.
Ο ιδιωτικώς τομέας γιγαντώνεται και τα κέρδη εκτοξεύονται. Για να υπηρετηθούν αυτά τα κέρδη έχουν πέσει οι μεταμοσχεύσεις στα πιο χαμηλά επίπεδα όλων των εποχών, όταν η επιστήμη και η τεχνολογία έχουν κάνει άλματα στον συγκεκριμένο τομέα. Γιατί η δωρεά οργάνων και η ανάπτυξη των μεταμοσχεύσεων απαιτούν άλλο σύστημα Υγείας, με άλλα χαρακτηριστικά. Απαιτούν, επαρκή αριθμό ΜΕΘ με πλήρη στελέχωση και ισχυρές δομές στήριξης, γιατί οι ΜΕΘ είναι ο βασικός χώρος ανεύρεσης μοσχευμάτων. Χωρίς επαρκές ιατρονοσηλευτικό προσωπικό, χωρίς εξειδικευμένο προσωπικό (ψυχολόγους ή άλλους ειδικούς) πως θα προσεγγιστεί-ενημερωθεί ο συγγενής για τη δυνατότητα ενός ασθενούς που είναι κλινικά νεκρός να γίνει δότης; Ούτε καν η δυνατότητα της μεταμόσχευσης δεν μπορεί να διαπιστωθεί σε τέτοιες συνθήκες. Αλλά ένα σύστημα υγείας για να έχει ανάλογες δομές στήριξης πρέπει να έχει και ανάλογες προτεραιότητες. Όμως, όλες οι κυβερνήσεις και η σημερινή είναι δογματικά προσηλωμένες στη στήριξη της ανταγωνιστικότητας, στο νοσοκομείο-επιχείρηση με αποτέλεσμα τη διάλυση των δημοσίων υπηρεσιών Υγείας.
Αυτή η πολιτική είναι συνειδητή και προωθείται βήμα βήμα. Όλες διαχρονικά οι κυβερνήσεις συκοφαντούν, αποδιαρθρώνουν τις δομές που μπορούν να βοηθήσουν στην ανάπτυξη των μεταμοσχεύσεων όπως το Μεταμοσχευτικό Κέντρο στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης, για να οδηγηθούμε να δεχθούμε ως αναγκαίο κακό τις μεταμοσχεύσεις στον ιδιωτικό τομέα, που δυστυχώς, μπορεί να γίνει το παραθυράκι της εμπορίας οργάνων, θέλουν για παράδειγμα τους νεφροπαθείς μόνιμα εξαρτημένους από τα μηχανήματα αιμοκάθαρσης, γιατί είναι σταθερή πελατεία στις ιδιωτικές μονάδες αιμοκάθαρσης.
Το ΚΚΕ έχει επανειλημμένα προβάλει την ανάγκη για την προώθηση και την ανάπτυξη της δωρεάς οργάνων, την ανάπτυξη μεταμοσχεύσεων στη χώρα μας, ως στρατηγικό και πολύ ευαίσθητο τομέα στο σύστημα Υγείας που κυριολεκτικά μπορεί να σώσει ή να βελτιώσει τις ζωές χιλιάδων ανθρώπων και των οικογενειών τους. Επισήμανε ότι ως βασική προϋπόθεση για την ανάπτυξη των μεταμοσχεύσεων με βάση τις ανάγκες είναι η ανάπτυξη ενός δημόσιου, δωρεάν και υψηλής ποιότητας συστήματος Υγείας, γιατί κέρδος και Υγεία είναι σε ευθεία αντίθεση. Ένα δημόσιο σύστημα Υγείας καλά στελεχωμένο, με ολοκληρωμένα προγράμματα ενημέρωσης στο πρωτοβάθμιο σύστημα Υγείας, αλλά και μέσα από δημόσιες υπηρεσίες, σε σχολεία, πανεπιστήμια, τόπους εργασίας. Με ανάπτυξη και επαρκή στελέχωση των ΜΕΘ με βάση τα σύγχρονα επιστημονικά δεδομένα, με οργάνωση επιστημονικών ομάδων που θα εξασφαλίζουν την ανεύρεση δοτών μοσχευμάτων, με δημόσια, δωρεάν και υψηλής ποιότητας μεταμοσχευτικά κέντρα, με πλήρη και καλό συντονισμό διασύνδεσης με τις ΜΕΘ, που μόνο από εκεί μπορούν να εξασφαλιστούν τα επαρκή μοσχεύματα.
Όσον αφορά το άρθρο 39 παρ. 2 του νόμου 4771, ο οποίος προβλέπει την τοποθέτηση παθολόγων ή καρδιολόγων σε μονάδες αιμοκάθαρσης (ΜΤΝ), εάν δεν υπάρχουν νεφρολόγοι είμαστε καταφανώς αντίθετοι και για το λόγο αυτό είχαμε καταψηφίσει τη συγκεκριμένη διάταξη όταν είχε μπει σε ψηφοφορία στη Βουλή.
Τμήμα Υγείας Πρόνοιας της Κ.Ε. του Κ.Κ.Ε.
14-10-2022”
ΣΗΜΕΙΩΣΗ: