ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΚΑΙ Ο ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ
Βλέπουμε τον ρόλο της Ελλάδας από τη θέση μιας Ανεξάρτητης – Προοδευτικής – Δημοκρατικής – Βιώσιμης Αναπτυξιακής Ουδετερότητας, απ’ όπου θα ασκεί πολύπλευρη και αυτόνομη διεθνοπολιτική στρατηγική που θα προκρίνει την οικουμενική συνεργασία και θα διασφαλίζει την ομαλή ροή ανθρώπων, εμπορευμάτων και κεφαλαίων.
Συμμετέχουμε στους διεθνείς οργανισμούς, προωθώντας την αναβάθμισή μας στον διεθνή καταμερισμό ισχύος, συμβάλλοντας σε όλες τις θεσμικές λειτουργίες ισχυροποίησης των διπλωματικών οδών, χωρίς να ξεχνάμε όμως την πρωταρχική ιδέα δημιουργίας τους, που ήταν η συσπείρωση των συμμετεχόντων κρατών για την αντιμετώπιση κρίσεων και προσπαθώντας με συνεχή αγώνα να αναδείξουμε την ανάγκη οι συμμετέχοντες να καθορίζουν τις αποφάσεις των διεθνών οργανισμών και όχι το αντίστροφο.
Η στήριξη του παγκόσμιου κοινωνικού κινήματος για την προστασία του περιβάλλοντος και κατ’ επέκταση της ανθρώπινης ζωής, θα είναι ένα στρατηγικό όπλο μας στη διεθνή σκακιέρα.
Εναντιωνόμαστε στην παγκοσμιοποίηση με την κατεύθυνση που έχει πάρει. Η τεχνολογική ανάπτυξη θα χρησιμοποιείται προς όφελος της καλυτέρευσης της ζωής των ανθρώπων όλων των κοινωνικών στρωμάτων, πλουσίων και φτωχών, με απόλυτο σεβασμό στο περιβάλλον.
Όσον αφορά στις σχέσεις με την Τουρκία, συμμετέχουμε σε διάλογο σχετικά με τη διευθέτηση της μόνης υφιστάμενης διαφοράς μεταξύ των δύο χωρών για οριοθέτηση Υφαλοκρηπίδας/ΑΟΖ απαιτώντας απόλυτο σεβασμό στις ήδη υπογεγραμμένες διεθνείς συμφωνίες και ειδικά της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της θάλασσας.
Στα πλαίσια των σχέσεων καλής γειτονίας σημαντικό είναι η Τουρκία να καταφέρει να εκπληρώσει τις διεθνείς και ευρωπαϊκές της υποχρεώσεις. Ο σεβασμός από την πλευρά της Τουρκίας της εθνικής μας κυριαρχίας είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την εμβάθυνση της συνεργασίας μας. Η εξομάλυνση της μεταξύ μας σχέσης αποτελεί θεμελιώδη παράγοντα για την σταθερότητα, την ασφάλεια και την ευημερία της ευρύτερης περιοχής της Ανατολικής Ευρώπης και της Ανατολικής Μεσογείου.
Υπερασπιζόμαστε την Κύπρο, ένα ενιαίο Ανεξάρτητο κράτος, ζητούμε την αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων κατοχής από το βόρειο τμήμα του νησιού και την κατάργηση του αναχρονιστικού θεσμού συστήματος των εγγυητριών δυνάμεων για την Κυπριακή Δημοκρατία.
Υπερασπιζόμαστε την εθνική μας Ανεξαρτησία και την εδαφική μας ακεραιότητα.
Υπερασπιζόμαστε τα δικαιώματα όλων των κρατών, όπως αυτά έχουν αποτυπωθεί στον ΟΗΕ και στις διεθνείς συνθήκες, από κάθε πράξη βίας εναντίον τους, άσχετα με τον συσχετισμό δυνάμεων.
Η Ελλάδα εκμεταλλευόμενη την παραγωγική της οικονομία, τον πολιτισμό της και τη βαριά κληρονομιά της στις αρχές της Δημοκρατίας, πρέπει να αναδεικνύει:
Οι προκλήσεις του 21ου αιώνα τείνουν να αλλάξουν καταλυτικά τον τρόπο με τον οποίο τα κράτη και άλλοι υπερεθνικοί οργανισμοί αλληλεπιδρούν. Σε αυτό το πλαίσιο κρίνεται αναγκαία η θεσμοθέτηση ενός ευέλικτου και καινοτόμου συμβουλίου εθνικής ασφάλειας και στρατηγικής, ώστε να συντονίζει τις επιμέρους δυνάμεις του ελληνισμού στο να ανταποκριθούν στις αλλαγές που έρχονται.
Σε κάθε περίπτωση η εξωτερική πολιτική υπαγορεύεται από τα συμφέροντα και δίκαια του ελληνικού λαού.