Με έκπληξή τους είδαν οι εργαζόμενοι στην εταιρία παραγωγής ρετσίνας “Μαλαματίνα”,-το πρωί της 6ης Απριλίου 2022, δηλαδή κατά την ημέρα που είχε κηρύξει η ΓΣΕΕ πανελλαδική πανεργατική απεργία-, ικανή ομάδα αστυνομικών, υπό την καθοδήγηση αξιωματικών του σώματος, “αστεράδων” κατά τους εργαζόμενους, να δηλώνουν “παρόντες” στην πύλη του εργοστασίου.
Η παρουσία των αστυνομικών στο χώρο της απεργιακής συγκέντρωσης στην πύλη του εργοστασίου, έγινε, σύμφωνα με τους εργαζόμενους και το σωματείο του χώρου, κατά παραγγελία της νέας διεύθυνσης της επιχείρησης. Η εργοδοσία προφασίστηκε πιθανά επεισόδια για να επιτύχει την αποστολή αστυνομικής δύναμης, τις πρώτες πρωινές ώρες, στο χώρο του εργοστασίου. Η συγκέντρωση των απεργών πραγματοποιήθηκε, όπως συμβαίνει εδώ και δεκαετίες, με πλήρη τάξη και με την καθολική συμμετοχή (100%) των εργαζομένων με εξαίρεση το προσωπικό ασφαλείας. Σύμφωνα με το Σωματείο των εργαζομένων η νέα εργοδοσία προσπαθεί να προκαλέσει και να εκφοβίσει τους εργαζόμενους με διάφορες πρακτικές παρενόχλησης-mobbing. Μια εκ των οποίων ήταν και η παρουσία της αστυνομικής δύναμης στο χώρο του εργοστασίου κατά την ημέρα της απεργίας. Σημειωτέον ότι οι αξιωματικοί της αστυνομίας εξέφρασαν τη δυσαρέσκειά τους για το πρωινιάτικο καψόνι στο οποίο τους υπέβαλλε η επιχείρηση, διότι όλα κύλησαν ομαλά και οι εργαζόμενοι μετά την πρωινή προσυγκέντρωση στο εργοστάσιο μετέβησαν με τα πανό τους στο χώρο της γενικής απεργιακής συγκέντρωσης στο κέντρο της Θεσσαλονίκης και συμμετείχαν στην πορεία που ακολούθησε.
Η επιχείρηση “ΜΑΛΑΜΑΤΙΝΑ” συνεχίζει να είναι η κυρίαρχη δύναμη στο χώρο της ελληνικής ρετσίνας παρά τα προβλήματα (ενδοοικογενειακής φύσεως) τα οποία αντιμετώπισε την τελευταία δεκαετία και που οδήγησαν στην αλλαγή στο καθεστώς ιδιοκτησίας της. Η αρνητική ενδοοικογενειακή κατάσταση οδήγησε κάποια στιγμή τα πράγματα στα δικαστήρια, κατόπιν προκάλεσε την εμπλοκή των τραπεζών και αργότερα σε μια μακρά διαδικασία πώλησης της επιχείρησης, η οποία παρά τα προβλήματα συνέχιζε να ηγείται στον χώρο της ρετσίνας. Τελικώς και παρά το ενδιαφέρον ισχυρών και σοβαρών επιχειρηματιών και ομίλων που δραστηριοποιούνται στο χώρο των τροφίμων και ποτών, ενδεικτικά αναφέρουμε τη γνωστή θεσσαλική επιχείρηση “Όλυμπος”, η εταιρία “ΜΑΛΑΜΑΤΙΝΑ” κατά έναν περίεργο τρόπο πέρασε σε ένα σχεδόν άγνωστο όνομα, ένα outsider, τον Αλέξανδρο Κρομμύδα από τα Τρίκαλα. Ο συγκεκριμένος τυγχάνει να είναι και γαμπρός επ΄ αδελφή του υπουργού Ενέργειας Κώστα Σκρέκα.
Ο “σιωπηλός” τρόπος που πέρασε στα χέρια του συγκεκριμένου επιχειρηματία η επιχείρηση, “πήραν την επιχείρηση με μηδέν χρήματα” ισχυρίζονται στελέχη του εργατικού Σωματείου και αναφέρουν ότι ουσιαστικά η εξαγορά χρηματοδοτήθηκε από τα κέρδη της ίδιας της επιχείρησης πριν καν περάσει και τυπικά στα χέρια του γαμπρού του κ. Σκρέκα. Στους χώρους του εργοστασίου κοινή είναι η πεποίθηση ότι η απόκτηση της επιχείρησης από τον συγκεκριμένο επιχειρηματία είναι προϊόν πολιτικής συναλλαγής και όχι αποτέλεσμα των προσφορών και του ανταγωνισμού των διεκδικητών για την εξαγορά της. Αν και μέχρι στιγμής δεν υπάρχει καμία αντίδραση από τους άλλους μνηστήρες για την εξαγορά της επιχείρησης “ΜΑΛΑΜΑΤΙΝΑ”, η σχέση του νέου ιδιοκτήτη της κ. Κρομμύδα φαίνεται να είναι πολύ στενή και σε υψηλό επίπεδο με το νεοδημοκρατικό καθεστώς στην ελληνική επαρχία. Ο κ. Κρομμύδας φαίνεται πως είναι ο κινητήριος μοχλός για την ανέλιξη του κ. Σκρέκα. Τα οικογενειακά, οικονομικά και πολιτικά συμφέροντα φαίνεται να διαπλέκονται με αρμονικό τρόπο. Κάτι που καθιστά και τις υπόνοιες περί “εύκολης” εξαγοράς της επιχείρησης “ΜΑΛΑΜΑΤΙΝΑ” λόγω πολιτικοκομματικών διασυνδέσεων, τουλάχιστον άξιες προς περαιτέρω διερεύνηση.
Το Διαδίκτυο μας παρέχει κάποιες πληροφορίες για το τρίγωνο Σκρέκας-Νέα Δημοκρατία-Κρομμύδας. Αμέσως μετά την εκλογή του νέου αρχηγού της “Νέας Δημοκρατίας” και την ανάληψη καθηκόντων προέδρου από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, το Δεκέμβριο του 2015, το “κουτσομπολιό” της περιόδου αφορούσε τις χριστουγεννιάτικες διακοπές του “αμέριμνου” πρώην πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή σε χειμερινό θέρετρο στη Σερβία. Στο διαδίκτυο υπάρχουν αναρίθμητα άρθρα σε μεγάλης επισκεψιμότητας sites, τα οποία περιστρέφονται γύρω από την απόφαση του κ. Καραμανλή να αλλάξει προορισμό στις χριστουγεννιάτικες διακοπές του. Και ο λόγος αυτής της αλλαγής ήταν ο βουλευτής του νομού Τρικάλων κ. Σκρέκας.
Σε αυτά τα δημοσιεύματα διαβάζουμε ότι ο κ. Κώστας Καραμανλής, ο κ. Ευριπίδης Στυλιανίδης (βουλευτής Ροδόπης) και ο κ. Κώστας Σκρέκας (βουλευτής Τρικάλων) θα περνούσαν οικογενειακώς, δηλαδή με τις συζύγους και τα παιδιά τους, τις γιορτές των Χριστουγέννων στο χειμερινό θέρετρο Καπαόνικ της Σερβίας. Και, σύμφωνα πάντοτε με τα δημοσιεύματα, ο κ. Σκρέκας φέρεται να ήταν εκείνος που προσκάλεσε τους άλλους δύο και τις οικογένειές τους στο υπό ιδιοκτησία του γαμπρού του Αλεξάνδρου Κρομμύδα ξενοδοχείο στην συγκεκριμένη περιοχή. Αυτό το οποίο δεν αναφέρουν τα δημοσιεύματα και θα είχε εξαιρετικό ενδιαφέρον θα ήταν να μάθουμε ποιος πλήρωσε τον λογαριασμό: πλήρωσε η κάθε μία οικογένεια ξεχωριστά τα δικά της έξοδα διαμονής, πλήρωσε ο κ. Σκρέκας για την οικογένειά του και τις οικογένειες των προσκεκλημένων του ή ήταν όλα τα έξοδα προσφορά στους Έλληνες πολιτικούς από τον γαμπρό του κ. Κρομμύδα; (Δεν επεκτείνομαι στο τελευταίο ενδεχόμενο, αλλά είμαι υποχρεωμένος να αναφέρω ότι οι πολιτικοί, για λόγους πολιτικής και ηθικής τάξεως, είναι υποχρεωμένοι να δηλώνουν δημοσίως τέτοιες “παροχές-δώρα” από επιχειρηματίες).
Ο κ. Κρομύδας, ο νέος ιδιοκτήτης της επιχείρησης “ΜΑΛΑΜΑΤΙΝΑ” φαίνεται πως είναι ιδιαίτερη περίπτωση, κάτι που φάνηκε και από την πρώτη του συνάντηση με τους εργαζόμενους του εργοστασίου. Με αποτέλεσμα μετά την πρώτη επίσκεψή του στο εργοστάσιο και την πρώτη του άμεση επαφή με τους εργαζόμενους το όνομα “Αλέξανδρος” κυκλοφορεί ως είδος πειράγματος μεταξύ των τελευταίων: “εγώ είμαι ο Αλέξανδρος, εσύ…”. Από την άλλη τα δημοσιεύματα στο διαδίκτυο παρουσιάζουν τον κ. Κρομμύδα ως “συνεταίρο σε διάφορες επιχειρήσεις” του κ. Σκρέκα! Ενώ ο σημερινός υπουργός Ενέργειας παρουσιάζεται ως “μέλος της Fortis A.E., μέσω της οποίας δραστηριοποιείται από δεκαπενταετίας στον κλάδο της εμπορίας ποιοτικών καταναλωτικών προϊόντων”. Αυτά το 2015.
Από την άλλη τα αθηναϊκά sites, που δίνουν και τον τόνο σε παρόμοια ζητήματα και με τη γνωστή έφεση προς το κακόβουλο κουτσομπολιό σε σχέση με ότι θυμίζει επαρχία ή συνδέεται με την ελληνική περιφέρεια, δεν λησμονούν να σημειώσουν ότι “η σύζυγος του Κώστα Σκρέκα στην κοινωνία των Τρικάλων είναι γνωστή για την έφεσή της στη μόδα και το καλό γούστο, αλλά και την κλίση της στους δημοτικούς χορούς, με πολλούς να τη θυμούνται να χορεύει ασταμάτητα το καλοκαίρι του 2013 στο γάμο του περιφερειακού συμβούλου Θεσσαλίας Απόστολου Κολίτσα”. Αν παρακάμψουμε το αθηναϊκό ρατσιστικό υπονοούμενο (το οξύμωρο δηλαδή της “βλάχας” και συγχρόνως fashion victim με ακριβά γούστα), βλέπουμε ότι η ευρύτερη οικογένεια Σκρέκα-Κρομμύδα οικοδομούσαν και οικοδομούν το πολιτικό και οικονομικό τους φέουδο στα Τρίκαλα και έξω από αυτά με “διαπροσωπικές”, αλλά κομματικές, πολιτικές σχέσεις τοπικής ή εθνικής εμβέλειας.
Εάν και κατά πόσο αυτή η διαπλοκή του πολιτικού με το οικονομικό έπαιξε κάποιο ρόλο στην περίεργη επικράτηση του κ. Κρομμύδα στην εξαγορά της επιχείρησης “ΜΑΛΑΜΑΤΙΝΑ”, δηλαδή στην επιλογή του από τις τράπεζες οι οποίες αποφάσιζαν τελικώς για το μέλλον της επιχείρησης, παραμένει ανοικτό ζήτημα προς συστηματικότερη διερεύνηση. Εκείνο, ωστόσο, που είναι έκδηλο από την ανάληψη της νέας εργοδοσίας πριν λίγες εβδομάδες και έχει γίνει φανερό είναι πως ο κ. Κρομμύδας και οι συνεργάτες του εμφορούνται από έναν αέρα κυβερνητικής-κομματικής κάλυψης, αγνοώντας την πραγματικότητα. Και έχουν ξεκινήσει ένα άκομψο mobbing, κατά των συνδικαλιστών του χώρου, αγνοώντας αφενός το γεγονός ότι η ρετσίνα “Μαλαματίνα” είναι ένα λαϊκό κρασί, που σημαίνει ότι η πλειονότητα των καταναλωτών της έχει διαφορετικές κομματικές προτιμήσεις από τους νέους ιδιοκτήτες, άρα οι αντισυνδικαλιστικές αντεργατικές πρακτικές της νέας διεύθυνσης είναι επισφαλείς από κάθε άποψη. Και αφετέρου αγνοεί την αλληλεγγύη των εργαζομένων στο χώρο των Εμφιαλωμένων Ποτών και τη δύναμη του συνδικαλιστικού τους κινήματος. Οι εργαζόμενοι της “ΜΑΛΑΜΑΤΙΝΑ” συγκαταλέγονται σε εκείνους που “τρέχουν” μαζί με τους απεργούς της Κόκα Κόλα και άλλους εργαζόμενους από τον κλάδο των Εμφιαλωμένων Ποτών το μποϊκοτάζ ενάντια στα προϊόντα της αμερικανικής πολυεθνικής με το σύνθημα “Ούτε γουλιά Coca Cola”.
Στη δεκαετία του 1960 η πιο ιστορική ελληνική ζυθοποιία καταστράφηκε διότι ένας από τους ιδιοκτήτες της συμμετείχε μετά του πατρός Μητσοτάκη στη λεγόμενη “αποστασία”. Οι καταναλωτές είναι και πολίτες και μπορούν να αντιδράσουν αρνούμενοι την κατανάλωση των προϊόντων μιας συγκεκριμένης επιχείρησης εξαιτίας των πολιτικοκοινωνικών πρακτικών της. Κομματισμός και επιχειρείν είναι μια πολύ δύσκολη εξίσωση. Για αυτό η οικογένεια Κρομύδα-Σκρέκα θα πρέπει να είναι πιο προσεκτική όσον αφορά τα δικαιώματα των εργαζομένων. Κανείς δεν θέλει στην Θεσσαλονίκη να καταστραφεί μια λαϊκή επιχείρηση με φανατικό καταναλωτικό κοινό…
Ο Όμηρος Ταχμαζίδης είναι οργανωτικός γραμματέας της ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΗΣ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗΣ (www.sopro.gr)