Θα είμαστε πολύ επιεικής εάν ισχυριζόμαστε ότι η Κυβέρνηση έλαβε όλα εκείνα τα μέτρα που απαιτούνται για την καταπολέμηση του δευτέρου κύματος της πανδημίας, το οποίο σύμφωνα με τις έγκαιρες προβλέψεις των επιστημόνων θα μας έπληττε μέσα στο Φθινόπωρο. Αντίθετα έκανε μια σειρά από κινήσεις οι οποίες είχαν σαν αποτέλεσμα το δεύτερο κύμα να εκδηλωθεί με ιδιαίτερη σφοδρότητα και να στοιχίσει τη ζωή σε πάνω από δύο χιλιάδες συνανθρώπους, μέχρι σήμερα, που γράφονται αυτές οι γραμμές.
Αθεράπευτα Νεοφιλελεύθερα και Ακροδεξιά τα στελέχη του επιτελικού κράτους του κ Μητσοτάκη από την αρχή της πανδημίας αρνήθηκαν πεισματικά να ενισχύσουν τις δομές του Κοινωνικού Κράτους, τις μόνες ικανές να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά την εξάπλωση της πανδημίας, την οποίαν απέδωσαν με περισσή θρασύτητα στην έλλειψη ατομικής ευθύνης και στη « μη συμμόρφωση με τις εντολές», των νέων ανθρώπων. Νόμισαν πως με την αστυνομική βία, τα παράλογα πρόστιμα, τις αθλιότητες που διαπράττουν σε βάρος των πολιτών τα όργανα του κ Χρυσοχοΐδη, την περιστολή των δημοκρατικών ελευθεριών, θα κατόρθωναν να καταπολεμήσουν την πανδημία και όταν διαπίστωσαν ότι αυτό δεν ήταν δυνατόν πανικοβλήθηκαν και άρχισαν να εφαρμόζουν με πολύ φειδώ μέτρα που από καιρό τους υποδείκνυαν οι επιστήμονες αλλά και τα κόμματα της αντιπολίτευσης τα οποία δείχνουν μια αξιέπαινη υπευθυνότητα και είναι έτοιμα να συνεργασθούν σε μια προσπάθεια να απαλλαγή ο κόσμος από αυτή την τεράστια απειλή για τη ζωή του.
Οι κακοί χειρισμοί που προήλθαν από τις ιδεοληπτικές εμμονές, αλλά και την ανικανότητα στελεχών που είναι τοποθετημένα σε καίριους τομείς της κρατικής μηχανής έχουν δημιουργήσει κλίμα δυσαρέσκειας σε βάρος της Κυβέρνησης που αποτυπώνεται στις δημοσκοπήσεις.
Στην έρευνα της Prorata που δημοσιεύει η Εφημερίδα των Συντακτών το κλίμα φαίνεται να έχει αντιστραφεί πλήρως σε σχέση με την άνοιξη: Το 55% αξιολογεί αρνητικά «την διαχείριση της πανδημίας από την κυβέρνηση» και το 45% θετικά, έναντι 80% που ήταν το αντίστοιχο ποσοστό των θετικών κρίσεων τον περασμένο Μάρτιο.
Η αρνητική εικόνα επιβεβαιώνεται και στην αξιολόγηση σε επιμέρους πεδία όπως η λειτουργία των νοσοκομείων και των σχολείων, ενώ χαρακτηριστικές είναι και οι απαντήσεις στο ερώτημα εάν η κυβέρνηση «έκανε ό,τι ήταν δυνατό για την αποτροπή του δεύτερου lockdown». Εκεί, το 65% τοποθετείται αρνητικά, και μόνον το 35% θεωρεί πως, όντως, η κυβέρνηση έκανε ό,τι ήταν δυνατό για να αποτραπεί το νέο lockdown.
Η έρευνα της Prorata επιβεβαιώνει το κλίμα δυσαρέσκειας που αποτυπώνεται σε όλες τις τελευταίες δημοσκοπήσεις. Το κλίμα αυτό η Κυβέρνηση πολύ γρήγορα θα αντιληφθεί ότι δεν πρόκειται να υποχωρήσει, αντίθετα θα κλιμακώνεται παρά τη σιωπή των αμνών που έχουν επιβάλλει τα κανάλια της διαπλοκής.
Η επιβολή αυτής της σιωπής στην πληροφόρηση δεν μπορεί να εξακολουθήσει να ισχύει επ’ άπειρο. Ήδη οι πρώτες ρωγμές είναι γεγονός και επέτρεψαν να πληροφορηθεί η κοινή γνώμη τον τρόπο καταγραφείς των κρουσμάτων τού ιού από την Κυβέρνηση γεγονός που ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων καθώς και την παρέμβαση του εισαγγελέα. Ακόμη έδωσαν τη δυνατότητα να πληροφορηθεί ο Ελληνικός Λαός τον τρόπο με τον οποίον ο κ Πρωθυπουργός και το περιβάλλον του τηρούν του υγειονομικούς κανόνες που μας επιβλήθηκαν εξαιτίας του lockdown.