ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ έγινε ένας υποθαλάσσιος σεισμός, στη συνέχεια ένα τσουνάμι και μετά μια υπερκαταστροφή, δηλαδή καταστροφή συγχρόνως των υποδομών, μόλυνση του περιβάλλοντος , μεγάλες απώλειες σε ανθρώπινες ζωές. Συμπληρώνονται φέτος δέκα χρόνια από την καταστροφή του εργοστασίου της Φουκουσίμα στην ανατολική ακτή της Ιαπωνίας, από την πλευρά του Ειρηνικού Ωκεανού και η ζωή των κατοίκων καθορίζεται ακόμη από τις συνέπειες του τραγικού συμβάντος.
Η ΕΙΚΟΝΑ (φωτό) αυτή έχει κάνει το γύρο του κόσμου. Είναι ένα screen shot του βίντεο, το οποίο δείχνει την έκρηξη ενός αντιδραστήρα του πυρηνικού εργοστασίου Fukushima Daiichi στις 12 Μαρτίου 2011. Μια ημέρα πριν είχε γίνει ο μεγαλύτερος σεισμός, ο οποίος είχε καταμετρηθεί ποτέ στην Ιαπωνία. Μετά προκλήθηκε ως συνέπεια του σεισμού ένα τσουνάμι με κύματα τα οποία έφθαναν και τα δεκατέσσερα (14) μέτρα και που προσέκρουσαν με σφοδρότητα στο πυρηνικό εργοστάσιο, το οποίο ήταν κτισμένο δίπλα στη θάλασσα.
ΤΟ ΘΕΜΑ των εργοστασίων πυρηνικής ενέργειας βρίσκεται διαρκώς στην ημερήσια διάταξη των συζητήσεων της διεθνούς κοινότητας παγκοσμίως και απασχολεί κυβερνήσεις και κινήματα πολιτών. Το αμερικανικό Χάρισμπουργκ και το σοβιετικό Τσέρνομπιλ και στη συνέχεια η περίπτωση του εργοστασίου της Φουκουσίμα στην Ιαπωνία αποτελούν προειδοποιητικά μηνύματα για τους τεράστιους κινδύνους που ενέχει η συνέχιση της λειτουργίας παρομοίων εργοστασίων.
ΣΥΓΧΡΟΝΩΣ τίθεται και το ζήτημα της ισόρροπης και οικολογικά βιώσιμης ανάπτυξης για όλον τον πλανήτη συνολικά και κάθε χώρα ξεχωριστά.
Κείμενο: Λοΐζος Γασμούλος