Ο Γρηγόρης Ζαρωτιάδης, υπό την ιδιότητα του κοσμήτορα της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του ΑΠΘ, συμμετείχε την Τετάρτη 9 Δεκεμβρίου 2020 σε μια διαδικτυακή συζήτηση στρογγυλής τραπέζης, την οποία διοργάνωσε η πρυτανεία του Παντείου Πανεπιστημίου Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών: πρύτανης η Χριστίνα Κουλούρη. Το θέμα της συζήτησης ήταν: “Οι κοινωνικές επιστήμες στην έρευνα και την εκπαίδευση: κριτική αποτίμηση της ελληνικής εμπειρίας”.
Συμμετείχαν επίσης οι Ευάγγελος Δρυμπέτας (κοσμήτορας της Σχολικής Κοινωνικών και Οικονομικών Επιστημών του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης), ο Νίκος Ναγόπουλος κοσμήτορας Σχολής Κοινωνικών Επιστημών, πανεπιστημίου Αιγαίου, ο Γιώργος Παναγής, κοσμήτορας της σχολής Κοινωνικών Επιστημών, πανεπιστήμιο Κρήτης και ο Μιχάλης Σπουρδαλάκης, κοσμήτορας Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.
Ο Γρηγόρης Ζαρωτιάδης υποστηρίζει πως είναι “μοιραίο λάθος της ελληνικής πολιτείας” το γεγονός της υποβάθμισης των κοινωνικών επιστημών “στη βασική εκπαίδευση”. Και σε μια εποχή κατά την οποία “η ραγδαία τεχνολογική εξέλιξη συγχρονίζεται με την όξυνση των συστημικών αδιεξόδων, καθίσταται ολοένα πιο επείγον, πέρα από το >τι μπορούμε<, να δούμε το >τι πρέπει< και >τι θέλουμε<”. Και στο πλαίσιο αυτό θέτει μια σειρά από καίρια ερωτήματα για την μελλοντική προοπτική του κόσμου και της χώρας: “Ήρθε η ώρα για μια γενναία μείωση του χρόνου απασχόλησης; Πως μπορούμε να αντιστρέψουμε τη βαθαίνουσα κοινωνικά και χωρικά, ανισότητα, για την οποία εδώ και δεκαετίες διεθνείς οργανισμοί, προεξάρχοντος του ίδιου του ΟΟΣΑ; […] Πόσο σημαντική καθίσταται η συνεχής εκπαίδευση και μόρφωση σε μια τέτοια προοπτική;”
Αλλά και ερωτήματα που αφορούν την τρέχουσα πολιτική και κοινωνική συγκυρία: “Ποιοι είναι οι κίνδυνοι μετά την πανδημία; Διευκολύνει την επικράτηση αντιδραστικών αντιλήψεων; Μήπως διακυβεύεται η “κοινωνικότητά” μας; (Ειδικά ως προς αυτό, θα πρότεινα να ξεσκονίσουμε από το ράφι το δίτομο έργο του Νόρμπερτ Ελίας για την >εξέλιξη του πολιτισμού<)”.
Στο πλαίσιο αυτό των ερωτημάτων και άλλων συναφών δόθηκαν και οι απαντήσεις του Γρηγόρη Ζαρωτιάδη για το μέλλον των κοινωνικών επιστημών, οι οποίες από το περιεχόμενό τους, δεν είναι προσφιλείς στην εκάστοτε εξουσία, διότι “από τη φύση τους ενσωματώνουν την κριτική, την ετεροδοξία και τον ριζοσπαστισμό”.
Η συζήτηση θα αναρτηθεί από τους διοργανωτές στο διαδίκτυο (you tube), οπότε οι ενδιαφερόμενοι θα έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν τις απόψεις όλων των επιστημόνων που συμμετείχαν.
(Στη φωτογραφία ο Γρηγόρης Ζαρωτιάδης σε ειδικό “οικονομικό εργαστήριο” με σπουδαστές μεταπτυχιακού τμήματος)
Κείμενο: Λοΐζος Γασμούλος