Καθημερινά επιβεβαιώνεται η αντίληψη, μέσα από τις αποφάσεις και τους νόμους που ψηφίζει η Κυβέρνηση, ότι η Πανδημία πέρα από τραγωδία αποτελεί ταυτόχρονα και ευκαιρία που δίνει τη δυνατότητα τις δυνάμεις του νεοφιλελευθερισμού και της βαρβαρότητας να προχωρήσουν σε παρεμβάσεις με σκοπό να αλλάξουν την οικονομία και την κοινωνία και να μετατρέψουν τα άτομα σε πειθήνια όργανα μιας καταπιεστικής εξουσίας η οποία θα διακρίνεται για τον αυταρχισμό της, χωρίς να διαθέτει ίχνος δημοκρατικής ευαισθησίας.
Για να αντιληφθεί ο ελληνικός λαός το μέγεθος των αλλαγών που συντελούνται και που με ταχείς ρυθμούς μετατρέπουν ολόκληρη τη χώρα σε μια ειδική οικονομική ζώνη, με φτηνά μεροκάματα, χαμηλές συντάξεις, ανύπαρκτες κοινωνικές παροχές, με μια τεράστια αναδιανομή πλούτου και περιουσίας που έλαβε χώρα με τα μνημόνια και συνεχίζεται έως και σήμερα, με τις παρεμβάσεις στο εργατικό δίκαιο και την προσπάθεια φίμωσης του συνδικαλιστικού κινήματος. Θα αναφερθούμε συνοπτικά σε μια σειρά νομοθετημάτων τα οποία η Κυβέρνηση πέρασε από τη Βουλή χάρις στην αυτοδυναμία των 158 εδρών.
Ο πτωχευτικός Νόμος ο οποίος κατά κοινή ομολογία αποτελεί τη συμπύκνωση του τραπεζοκρατικού καπιταλισμού ήρθε να μας θυμίσει με τον πλέον οδυνηρό τρόπο ότι η ιδιοκτησία μας υπάρχει μέχρι να μας την απαλλοτριώσουν. Ο Νόμος δεν δίνει κανένα περιθώριο, με την πρώτη αναποδιά της ζωής και την εξ αυτής αδυναμία να ανταποκριθείς στις υποχρεώσεις του δανείου, είναι πολύ πιθανό ένα πρωί να σου κτυπήσουν την πόρτα, με τη μόνη διαφορά πως δεν θα είναι ο γαλατάς αλλά ο δικαστικός κλητήρας ο οποίος θα σου ανακοινώσει πως έχασες το σπίτι σου.
Τις αμέσως προσεχής ημέρες και σε συνθήκες υγειονομικής κρίσης έρχεται στη Βουλή ένα σχέδιο νόμου το οποίο απηχεί τις απόψεις του ΣΕΒ. Ένα νομοσχέδιο που διαλύει τις εργασιακές σχέσεις, φέρνοντας εν μέσω ύφεσης πάνω από 10 %, δεκάωρο, απλήρωτες υπερωρίες, ποινικοποίηση της απεργίας, ξεδόντιασμα του ΣΕΠΕ. Τα μέτρα αυτά αποτελούν συνέχεια των όσων είχαν αποφασιστεί και εφαρμοστεί από την Κυβέρνηση στο προηγούμενο lock dawn τα οποία αφορούσαν:
Το πετσόκομμα των δώρων Πάσχα και Χριστουγέννων και του επιδόματος αδείας.
Την εκ περιτροπής εργασία αρχικά χωρίς επιδότηση (μισός μισθός για το 50% της εργασίας ) και στη συνέχεια με κρατική επιχορήγηση που οδήγησε σε οριζόντια μείωση των αποδοχών των εργαζομένων κατά 20%.
Τις σημαντικές παρεμβάσεις στη διευθέτηση του χρόνου εργασίας με κατάργηση της δήλωσης υπερωριών, της υποχρέωσης απασχόλησης σε Κυριακές και αργίες.
Την επέκταση της τηλεργασίας η οποία από δικαίωμα που συμφωνείται μεταξύ εργοδότη και εργαζόμενου μετατράπηκε σε μονομερές δικαίωμα του εργοδότη.
Την παροχή δυνατότητας σε ομίλους επιχειρήσεων να μεταφέρουν εργαζόμενους από μία επιχείρηση του ομίλου σε μία άλλη, δίχως τη συναίνεση των εργαζομένων.
Στον πτωχευτικό νόμο που αναφερθήκαμε παραπάνω υπάρχει το άρθρο 268 που οδηγεί σε τεράστιες αυξήσεις ασφαλίστρων ιδιαίτερα στις μακροχρόνιες συμβάσεις υγείας.
Και ενώ τα αντιλαϊκά νομοθετήματα διαδέχονται το ένα το άλλο, ο κ Μητσοτάκης και οι συνεργάτες του στα πλαίσια του επιτελικού κράτους προωθούν μέσω των ΣΔΙΤ την ουσιαστική ιδιωτικοποίηση της υγείας. Αυτός είναι και ο λόγος που η Κυβέρνηση δεν προχωρεί σε προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στα νοσοκομεία γιατί δεν θέλει να επιβαρύνει τους κλινικάρχες, στους οποίους θα δοθούν μονάδες εντός των νοσοκομείων, με πρόσθετο προσωπικό. Ακόμη προς παραχώρηση σε ιδιώτες οδηγούνται οι αστικές συγκοινωνίες σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, καθώς και οι εταιρείες παροχής ύδρευσης.
Το νομοθετικό έργο της Κυβέρνησης φαίνεται πως είναι εναρμονισμένο με την έκθεση του γνωστού νεοφιλελεύθερου οικονομολόγου κ Πισσαρίδη η οποία αποτελεί ουσιαστικά ένα τέταρτο μνημόνιο που καλείται να υλοποιήσει ο κ Μητσοτάκης και οι συνεργάτες του στα πλαίσια του επιτελικού κράτους.
Με βάση αυτήν την έκθεση η Κυβέρνηση προχώρησε:
Στην αύξηση του αριθμού των μαθητών ανά τάξη και στο κλείσιμο σχολικών μονάδων.
Στη Μετάβαση από το διανεμητικό σε κεφαλαιοποιητικό σύστημα επικουρικής σύνταξης, με άμεση εφαρμογή για όσους εισέρχονται στην αγορά εργασίας και εθελοντικά για όσους άλλους εργαζόμενους το επιθυμούν, καταλύοντας με τον τρόπο αυτό την αλληλεγγύη των γενεών, συστατικό στοιχείο του ασφαλιστικού μας συστήματος και σωρεύοντας ένα κόστος 50 δις ευρώ.
Οι πρόσφατες παρεμβάσεις στον πτωχευτικό κώδικα στις οποίες αναφερθήκαμε παραπάνω υπαγορεύτηκαν από την έκθεση Πισσαρίδη, με στόχο την ταχύτερη μείωση των προβληματικών δανείων από τις τράπεζες, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη το γεγονός ότι, χιλιάδες δανειολήπτες θα μείνουν δίχως σπίτι.
Γενικότερα τα μέτρα που προτείνονται, στο ουσιαστικά τέταρτο μνημόνιο, αποβλέπουν στο κλείσιμο της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας η οποία χαρακτηρίζεται αντιπαραγωγική και τροχοπέδη στην ανάπτυξη της χώρας.
Το γεγονός αυτό θα πρέπει να προβληματίσει τον επιχειρηματικό κόσμο ο οποίος, υποκύπτοντας στην προπαγάνδα της ΝΔ και των μεγάλων συμφερόντων που τη στηρίζουν, έσπευσε να την ψηφίσει και να την αναδείξει αυτοδύναμη Κυβέρνηση. Στην προκειμένη περίπτωση ισχύει αυτό που η λαϊκή σοφία λέει « Στερνή μου γνώσει να σε είχα πρώτα».
Είναι ιστορικά αποδεδειγμένο ότι για να μπορέσει η κυβέρνηση να εφαρμόσει όλα αυτά τα μέτρα χρειάζεται να καταφύγει στον αυταρχισμό, την παραβίαση των δημοκρατικών ελευθεριών και την συνεχή εφαρμογή του δόγματος του ΣΟΚ. Ο κ Μητσοτάκης συνεπικουρούμενος από στελέχη τα οποία όχι μόνον είναι ακροδεξιά αλλά και εραστές της χούντας των συνταγματαρχών αποδεικνύεται μετρ στην εφαρμογή της βάρβαρης αυτής πολιτικής. Έφτασε μάλιστα να αναστείλει την εφαρμογή του άρθρου ένδεκα του Συντάγματος. Για την ιστορία μόνο ο Παπαδόπουλος και ο Ιωαννίδης το είχαν κάνει.
Εδώ που έφθασαν τα πράγματα ο Ελληνικός Λαός αποτελεί τη μόνη και αποτελεσματική δύναμη ικανή με απόλυτα δημοκρατικό τρόπο να σταματήσει τον αυταρχισμό της ακροδεξιάς κυβέρνησης και να στείλει τους πρωταγωνιστές αυτών των πολιτικών στο χρονοντούλαπο της ιστορίας.