Δεν πάει πολύς καιρός που οι νέοι ιδιοκτήτες της εταιρίας “Μαλαματίνα”, της ευρύτερης οικογένειας Κρομμύδα-Σκρέκα (υπουργός Ενέργειας στην κυβέρνηση Μητσοτάκη), διατυμπάνιζαν στα τοπικά μέσα της Θεσσαλονίκης τα μεγαλόπνοα σχέδιά τους.
Την Παρασκευή, ωστόσο, τέσσερις νεαροί εργαζόμενοι απολύθηκαν απροειδοποίητα και αιφνιδιαστικά. Το Σωματείο των εργαζομένων έκανε λόγο για “τρομοκρατικές απολύσεις”. Η πρόφαση της εταιρίας για την απόλυση ήταν πως οι νέοι εργαζόμενοι είχαν προσληφθεί “δοκιμαστικά”: “Η απόφαση όμως της Εταιρίας μας να προβεί στην καταγγελία τεσσάρων συμβάσεων εξαρτημένης εργασίας εργατοτεχνιτών που απασχολούνται στην παραγωγική δραστηριότητα του εργοστασίου της, δεν έχει φυσικά οποιοδήποτε “τρομοκρατικό” χαρακτήρα, αλλά λήφθηκε στα πλαίσια άσκησης του διευθυντικού δικαιώματος της εταιρείας και της νόμιμης απόφασής της να μην εξακολουθήσει τη συνεργασία της με τέσσερα συγκεκριμένα πρόσωπα που βρίσκονται σε δοκιμαστική περίοδο…”.
Τα Σωματείο Εργαζομένων αντέδρασε με 24ωρη απεργία τη Δευτέρα 23 Μαΐου 2022, διότι θεώρησε την αιτιολογία της απόλυσης προσχηματική. Δεν θα υπεισέλθω στη νομιμότητα ή όχι των απολύσεων, την αυθαίρετη ή μη χρήση του διευθυντικού δικαιώματος και άλλα ζητήματα νομικής και συνδικαλιστικής φύσεως, για αυτά και οι δύο πλευρές, εργαζόμενοι και διεύθυνση έχουν τα δικά τους επιχειρήματα και το δικό τους σκεπτικό.
Μερικά δεδομένα όμως δεν μπορούν να περάσουν απαρατήρητα: Το Σωματείο κήρυξε την 24ωρη απεργία αμέσως μετά την ανακοίνωση των απολύσεων των 4 εργαζόμενων, την Παρασκευή 20 Μαΐου 2022. Το πρωί της Δευτέρας, ημέρα της απεργίας και ενώ η απεργιακή συγκέντρωση μπροστά στο εργοστάσιο στο Καλοχώρι βρισκόταν εν εξελίξει, εμφανίστηκε στις 09.32 στη γραμματεία του Πρωτοδικείου Θεσσαλονίκης δικηγόρος της εταιρίας και κατέθεσε “δικόγραφο” με το οποίο ζητούσε τον ορισμό “χρόνου συζήτησης” για μια “αγωγή” κατά των απεργών, κάτι που τελικώς έγινε. Το Πρωτοδικείο όρισε να συζητηθεί το ζήτημα της νομιμότητας ή μη της απεργίας, ενώ αυτή βρισκόταν σε εξέλιξη, με τον όρο, ωστόσο, να έχει επιδοθεί το δικόγραφο “2 ΩΡΕΣ πριν από τη δικάσιμο”. (Σ.σ. τα κεφαλαία γράμματα χρησιμοποιούνται στο πρωτότυπο έγγραφο]. Όπως ήταν φυσικό το έγγραφο δεν μπορούσε να φτάσει στους παραλήπτες δύο ώρες “πριν από τη δικάσιμο”. Έτσι η συζήτηση αναβλήθηκε για την Τρίτη 24 Μαΐου 2022.
Από κανέναν δεν πέρασε απαρατήρητη η σπουδή και η ταχύτητα με την οποία αντέδρασε η εταιρία, αλλά και οι δικαστικές αρχές, οι οποίες σε άλλες περιπτώσεις κινούνται με πολύ καθυστέρηση. Σε μια, μάλιστα, ανώφελη σπουδή, διότι ακόμη και αν συζητούνταν η υπόθεση και κηρυσσόταν “παράνομη και καταχρηστική η απεργία”, όπως συμβαίνει εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων με όλες τις απεργίες, αυτή θα είχε σχεδόν ολοκληρωθεί. Είναι προφανές ότι ο όμιλος του γαμπρού του υπουργού Ενέργειας κ. Σκρέκα – στον οποίο συμμετείχε και ο ίδιος ο υπουργός – θέλησε με την ταχύτητά του και την ταχύτητα των δικαστικών αρχών να κάνει μια επίδειξη δύναμης προς τους εργαζόμενους.
Από το συνολικό κείμενο της 15σέλιδης “Αγωγής” γίνεται φανερό ότι η πλευρά της εταιρίας και των ιδιοκτητών της κάνουν συστηματικά χρήση του ν. 1808/2021, δηλαδή του νόμου που ψήφισε η κυβέρνηση Μητσοτάκη, για να αποδείξουν ότι η απεργία είναι παράνομη. Αφήνω τα υπόλοιπα στους δικηγόρους των δύο πλευρών που θα διασταυρώσουν τα ξίφη τους στο πρωτοδικείο για το νόμιμο ή μη μιας απεργίας, η οποία έχει ήδη πραγματοποιηθεί με απόλυτη συμμετοχή (100%) των εργαζομένων του εργοστασίου.
Τούτη η εκ πρώτης όψεως τραγελαφική κατάσταση γίνεται κατανοητή, αν λάβουμε υπόψη το κρίσιμο αίτημα της αγωγής της εργοδοτικής πλευράς. Η διεύθυνση της εταιρίας απαιτεί να κριθούν παράνομες και καταχρηστικές και όλες οι μελλοντικές απεργιακές κινητοποιήσεις που θα γίνουν “με την ίδια αιτία και τους ίδιους λόγους”. Μάλιστα, απαιτεί από το δικαστήριο να υποχρεώνεται στο μέλλον το Σωματείο να καταβάλλει 5.000 ευρώ “για κάθε μελλοντική απεργιακή κινητοποίηση κατά παραβίαση της εκδοθησομένης Απόφασης του…”. Υπό αυτό το πρίσμα γίνεται κατανοητή και η ταχύτατη εκδίκαση μιας προσφυγής για να κηρυχθεί παράνομη μια απεργία, που έχει ήδη γίνει!
Αυτό που περιέγραψα σε άλλο κείμενό μου ως “εκκολαπτόμενο φέουδο” [“Το εκκολαπτόμενο πολιτικο-επιχειρηματικό φέουδο Σκρέκα-Κρομμύδα”] της ευρύτερης οικογένειας του υπουργού Ενέργειας κ. Σκρέκα – απειλήθηκα για αυτό με “εξώδικη δήλωση-πρόσκληση-διαμαρτυρία”, την οποία υπογράφουν και οι τρεις εταιρίες του επιχειρηματικού ομίλου της οικογένειας (επ΄ αυτού θα απαντήσω δημοσίως στα ανυπόστατα και δικολαβίστικα ευφυολογήματα των νομικών συμβούλων της οικογένειας που θεώρησαν ότι οι πρακτικές εκφοβισμού και ποινικοποίησης του δημόσιου λόγου θα αποδώσουν και θα με εξαναγκάσουν να σιωπήσω) – φανερώνει τη μορφή του επιχειρείν που προωθεί η κυβέρνηση Μητσοτάκη. Ειδικότερα έναντι των νέων ανθρώπων, όπως καταδεικνύουν και οι συγκεκριμένες απολύσεις στην επιχείρηση “Μαλαματίνα”.
Οι συνέπειες των νεοφιλελεύθερων ιδεολογικών εμμονών της κυβέρνησης Μητσοτάκη αποδεικνύονται και στο ζήτημα της απασχόλησης των νέων ανθρώπων καταστροφικές. Δημιουργούν τις προϋποθέσεις ενός ταξικού πολέμου από τα πάνω, τη στιγμή που η χώρα ερημώνει από νεανικό εργατικό δυναμικό. Στο εργοστάσιο της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας (Amstel–Heineken Θεσσαλονίκης) δεν στεριώνει νέος εργαζόμενος εξ αιτίας των συνθηκών εργασίας και των χαμηλών αμοιβών για τους νεοεισερχόμενους στην αγορά εργασίας, με αποτέλεσμα η διεύθυνση της επιχείρησης με ανακοινώσεις της στους χώρους του εργοστασίου να καλεί τους παλαιούς εργαζόμενους να αναζητήσουν άτομα που θέλουν να εργαστούν στο συγγενικό και κοινωνικό περιβάλλον τους! Δυστυχώς η κυβέρνηση Μητσοτάκη και οι νεοφιλελεύθερες αλχημείες της στην αγορά εργασίας δημιουργούν μια νέα γενιά παραιτημένων νέων ανθρώπων.
Οι νεαροί εργαζόμενοι που προσελήφθησαν στην επιχείρηση ΜΑΛΑΜΑΤΙΝΑ έγιναν μέλη του εργοστασιακού σωματείου. Αυτός εκτιμώ ότι είναι και ο ουσιαστικός λόγος των απολύσεων τους. Η νέα διεύθυνση της εταιρίας πιστή στο νεοφιλελεύθερο δόγμα της κυβέρνησης Μητσοτάκη επικαλείται το διευθυντικό της δικαίωμα για να καλύψει τις αντισυνδικαλιστικές και αντεργατικές εμμονές της. Είναι προφανές ότι η κυβέρνηση και οι φίλα προσκείμενοι προς αυτήν επιχειρηματίες θα προσπαθήσουν να δημιουργήσουν ένα καθεστώς πελατειακών σχέσεων στον ιδιωτικό τομέα. Όπως ακριβώς λειτουργούσε το δεξιό κράτος μετά την πτώση της δικτατορίας. Τότε κομματικοί πάτρωνες αναλάμβαναν να τροφοδοτούν “συνετούς” εργαζόμενους σε διάφορες εταιρίες, με τη ρητή δέσμευση των τελευταίων και των γονιών τους ότι δε θα μπλεχθούν στα συνδικαλιστικά.
Η νέα διεύθυνση της εταιρίας ΜΑΛΑΜΑΤΙΝΑ με τις συγγενικές διασυνδέσεις της στην κυβέρνηση Μητσοτάκη φαίνεται ότι επιθυμεί, σχεδόν ενστικτωδώς, να ακολουθήσει την παλαιοκομματική πρακτική των πελατειακών σχέσεων και στους χώρους εργασίας.
Αλλά αυτό το κακέκτυπο ενός σαθρού παρελθόντος δεν μπορεί να λειτουργήσει. Δεν το ανέχονται οι νέοι άνθρωποι, που έχουν μεγαλώσει με εντελώς άλλες προσδοκίες για τη ζωή τους. Είναι λυπηρό μια επιχείρηση με ένα μαζικό καταναλωτικό προϊόν, δηλαδή εξαρτημένη ολότελα από το κοινό, να προσφεύγει σε δικαστικές εντάσεις και δημόσιες αντιπαραθέσεις με εργαζόμενους εξαιτίας των ιδεολογικοπολιτικών αγκυλώσεων των στελεχών της. Ακόμη υπάρχουν περιθώρια να αποφευχθούν δυσάρεστες καταστάσεις…
Υ.Γ.: Θεωρώ αξιέπαινη την επιμονή του εργοστασιακού Σωματείου να υπερασπισθεί από θέση αρχής την δουλειά των νέων που απολύθηκαν, διότι εκφράζει ένα είδος αλληλεγγύης των γενεών που τόσο έχει ανάγκη η ελληνική κοινωνία.
Ο Όμηρος Ταχμαζίδης είναι γραμματέας οργανωτικού της ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΗΣ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗΣ (www.sopro.gr )