Είναι εκπληκτικός ο τρόπος με τον οποίο ο κυνισμός διαχέεται από την κορυφή έως τη βάση των στελεχών του κόμματος της Νέας Δημοκρατίας. Δεν είναι μόνο ο κυνισμός του πρωθυπουργού, ο οποίος με μια διεστραμμένη αντίληψη επικοινωνιακής πρακτικής, κρίνει σκόπιμο να προκαλεί τους πολίτες με τις τακτικές εξορμήσεις του “στα πέριξ” για αναψυχή.
Η κυβερνητική ανεπάρκεια σε όλα τα επίπεδα της διοίκησης –κατά την κρίση μου απότοκο της έλλειψης προσανατολισμού στην πολιτική του κυβερνώντος κόμματος – αρχίζει από ψηλά, από το πρόσωπο του πρωθυπουργού και των περισσοτέρων συνεργατών του και καταλήγει στους εκλεγμένους σε θέσεις διοίκησης στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Και δυστυχώς με ευθύνη του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΙΝΑΛ-υπολοίπου ΠΑΣΟΚ η κυριαρχία των συντηρητικών δυνάμεων είναι σε επίπεδο τοπικής αυτοδιοίκησης ολοκληρωτική με καταστροφικά αποτελέσματα για τη χώρα.
Μετά την πρώτη φάση της πανδημίας η κυβέρνηση, χρηματίζοντας με πρωτοφανή τρόπο τα μέσα πληροφόρησης της χώρας, προσπάθησε να φιλοτεχνήσει ένα προσωπείο κυβερνητικής ικανότητας και αποτελεσματικότητας. Και αντί τα στελέχη της να σταθμίσουν υπεύθυνα τα δεδομένα επιδόθηκαν σε μια κουτοπόνηρη μικροπολιτική φλυαρία που κατέληγε στην απειλή, ότι ενδέχεται να κηρύξουν πρόωρες εκλογές το φθινόπωρο. Τόσο σίγουροι ήταν ότι ο εφιάλτης πέρασε οριστικά, όπως άλλωστε φανέρωσε και ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης με δημόσιες δηλώσεις του: “…πέσαμε τελείως έξω κι εμείς ως προς την σφοδρότητα του δεύτερου κύματος. Το σενάριο που είχαμε πιστέψει για να είμαι ειλικρινής, ήταν όταν ανοίγαμε τον Ιούνιο λόγω υψηλών θερμοκρασιών οι επόμενοι μήνες μέχρι τον Οκτώβριο θα είναι σχετικά ήρεμοι. Και άρα η κεντρική μας φιλοσοφία και η συγκέντρωση που βάλαμε στο μυαλό μας, ήταν πως θα ανοίξουμε τον τουρισμό και την οικονομία, σκεπτόμενοι ότι έχουμε 5 μήνες να διορθώσουμε την οικονομική ζημία του Μαρτίου και του Απριλίου. Σε αυτή τη συγκέντρωσή μας δεν είδαμε ό,τι μεταλλάχθηκε, τόσο γρήγορα, δεν το είδαμε και τελικά εξαπλώθηκε με πολύ μεγαλύτερη ταχύτητα από ό,τι περιμέναμε…”.
Έτσι μόνιμη επωδός των κυβερνητικών και των στελεχών του κυβερνώντος κόμματος ήταν η επιτυχία της κυβέρνησης και άλλα ανεύθυνα φληναφήματα. [Επ΄ αυτού βλ. το άρθρο μου, Η πανδημία ανασύρει στην επιφάνεια… πολλά κακά της μοίρας μας (8 Νοεμβρίου 2020)] Στο ίδιο μήκος κύματος και τα μικρομεσαία στελέχη της Νέας Δημοκρατίας. Η γραμμή είχε δοθεί με τις δηλώσεις των μεγαλοστελεχών και, κυρίως, του ανεύθυνου πρωθυπουργού και ακολούθησαν και οι τοπικοί παράγοντες και τα στελέχη στους θεσμούς της τοπικής αυτοδιοίκησης να ασκούνται στην φθηνή επικοινωνιακή πολιτική και τη δημόσια προβολή τους.
Η Σοφία Μαυρίδου, αντιπεριφερειάρχης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας (Πιερία) δεν αποτέλεσε εξαίρεση. Άδραξε και αυτή την ευκαιρία για την ανέξοδη προβολή της. Η επικοινωνιακή ρητορεία της ήταν παρόμοια με εκείνη των μεγαλοστελεχών στους ραδιοτηλεοπτικούς σταθμούς πανελλήνιας εμβέλειας: ο επαγγελματισμός και η ανθρωπιά του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, που απέδειξαν ότι μπορούν να ανταποκριθούν σε δύσκολες συνθήκες και άλλα παρόμοια και ανώφελα. Την άνοιξη ψέλλιζε και κάτι για το Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ), ως παραφωνία προς την κεντρική πολιτική κατεύθυνση του κόμματος, εικάζω επειδή κάποιοι οπαδοί του κόμματος και ψηφοφόροι της δεν έχουν τις ίδιες αντιλήψεις για το ΕΣΥ με εκείνες στις οποίες βασίζεται το πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας για πλήρη ιδιωτικοποίηση της δημόσιας υγείας. Και κάπως έτσι μέσα από θριαμβολογίες και μια κάποια γενική… αφασία ότι όλα θα ρυθμιστούν από μόνα τους φθάσαμε να βρίσκεται η Πιερία σε κατάσταση ακραίου κινδύνου.
Και τώρα η αντιπεριφερειάρχης Σοφία Μαυρίδου, χωρίς αίσθηση καμίας ενοχής, προσπαθεί εντελώς γελοία να αποδώσει την έξαρση σε εξωγενείς παράγοντες. Από τη γεωγραφική θέση της Πιερίας μέχρι τους… τουρίστες: “… έχουμε τη διέλευση της εθνικής οδού, είναι τουριστική περιοχή, είμαστε ανάμεσα σε Θεσσαλία και Θεσσαλονίκη, έχουμε έναν μεγάλο αστικό ιστό, είναι ένας νομός με αρκετούς φοιτητές στο ΤΕΙ και φυσικά, πάνω απ΄ όλα πλέον, τα μέτρα πρέπει να τηρούνται απ΄ όλους αυστηρά”.
Η Σοφία Μαυρίδου αναφέρει ως πρώτο λόγο για την έξαρση των κρουσμάτων “τη διέλευση της εθνικής οδού”. Αν υποθέσουμε ότι υπάρχει κάποια σχέση – δεν είμαι ειδικός και δε θέλω να κάνω τον έξυπνο – μεταξύ διελεύσεως της εθνικής οδού και της εξάπλωσης του ιού, γιατί δεν συμβαίνει το αντίστοιχο και σε άλλες πόλεις από όπου επίσης διέρχεται; Εξίσου προβληματική είναι και η δικαιολογία περί “Θεσσαλίας και Θεσσαλονίκης”. Και εν πάση περιπτώσει αν υπήρχε θέμα, γιατί δεν αναλήφθηκαν πρωτοβουλίες για να προβλεφθούν τα κατάλληλα μέτρα προς αντιμετώπιση του ενδεχόμενου κινδύνου;
Ως δεύτερος λόγος αναφέρεται ο τουρισμός, ότι δηλαδή η Πιερία “είναι τουριστική περιοχή”. Υπάρχει τουριστική κίνηση αυτή την περίοδο; Χειμερινός τουρισμός, ίσως; Είναι η μόνη τουριστική περιοχή στη Βόρεια Ελλάδα;
Ως τρίτο επιχείρημα προβάλλεται το μέγεθος του αστικού ιστού, “έχουμε ένα μεγάλο αστικό ιστό”: αυτό για όσους γνωρίζουν την περιοχή μόνο θυμηδία μπορεί να προκαλέσει. Θυμηδία προκαλεί και η άλλη δικαιολογία με τους φοιτητές του ΤΕΙ.
Και, φυσικά, δεν αποφεύγει και η αντιπεριφερειάρχης να ψελλίσει και αυτή το κυβερνητικό ρεφραίν περί “ατομικής ευθύνης”, προσαρμοσμένο στα δικά της μέτρα και στο δικό της ύφος. Σε κάθε περίπτωση, μετά από τη θριαμβολογία της άνοιξης, πρέπει κάποιοι άλλοι να ευθύνονται για την καταστροφή του φθινοπώρου (και του χειμώνα;).
Αλλά οι ευθύνες της κυβέρνησης και των στελεχών της σε όλα τα επίπεδα είναι και εδώ ορατή. Όχι ότι θέλω να παρακάμψω τα μόνιμα προβλήματα στην οργάνωση του ελληνικού κοινωνικού σχηματισμού και στη διοίκησή του. Κάθε άλλο, γιατί η Πιερία, τόπος καταγωγής μου, είναι ένας οικονομικός και κοινωνικός χώρος, τον οποίο γνωρίζω με σχετική επάρκεια και πολλά γενικότερα συμπεράσματά μου για την κακοδαιμονία της χώρας έχουν ως βάση τους πιερικό κοινωνικό και οικονομικό πληροφοριακό υλικό.
Στην περιοχή της Πιερίας εκδηλώνονται με τον πιο βίαιο τρόπο τα αποτελέσματα πολιτικών επιλογών των τελευταίων δύο δεκαετιών. Ένας νομός με προνομιακή θέση και εξαιρετικό συνδυασμό πλουτοπαραγωγικών πόρων ξεπέφτει χρόνο με το χρόνο όλο και περισσότερο. Εικόνα πλήρους παρακμής: από την οικονομική καχεξία έως τη δημογραφική συρρίκνωση και τα τελευταία ρεύματα μετανάστευσης, από την ερήμωση των χωριών της και την παραγωγική υποβάθμιση της υπαίθρου της έως τον εκφασισμό της τοπικής δημόσιας σφαίρας (να μην το ξεχνάμε και αυτό) αντικρίζει κανείς “θανάτους”, τώρα προστίθεται και ο θάνατος από τον COVID-19. Αλλά για αυτό ευθύνεται “η διέλευση της εθνικής οδού”!
Δυστυχώς η Ελλάδα, αυτές τις ημέρες, πεθαίνει πολλών ειδών θανάτους…
Σημείωση: Η φωτογραφία (Μάιος 2020) της Σοφίας Μαυρίδου είναι από τον ιστότοπο www.eptanews.gr της Κατερίνης.