Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ακολουθεί τη γνωστή πρακτική του “διαίρει και βασίλευε” απέναντι στη νέα γενιά επιστημόνων, η οποία επιμένει και παραμένει στη χώρα θέλοντας να συνδέσει το μέλλον της με το μέλλον της Ελλάδας και όχι ακολουθώντας τον απολύτως κατανοητό δρόμο της φυγής στο εξωτερικό. Αλλά η κυβέρνηση φαίνεται ότι έχει τις δικές της μικροπολιτικές και μικροκομματικές σκοπιμότητες και στο ευαίσθητο αυτό τμήμα της διαχείρισης του εναπομείναντος νέου επιστημονικού δυναμικού της πατρίδας μας.
ΠΑΡΑΘΕΤΟΥΜΕ στη συνέχεια ανακοίνωση που εξέδωσαν οι Προσωρινές Διοικούσες Επιτροπές του Σωματείου Συμβασιούχων Ερευνητών/τριών και Διδασκόντων/ουσών Πανεπιστημίων και Ερευνητικών Κέντρων Αθήνας, του Σωματείου Συμβασιούχων Ερευνητών/τριών και Διδασκόντων/ουσών Πανεπιστημίων και Ερευνητικών Κέντρων Θεσσαλονίκης, του Σωματείου Συμβασιούχων Ερευνητών/τριών και Διδασκόντων/ουσών Πανεπιστημίων και Ερευνητικών Κέντρων Πάτρας και του Σωματείου Συμβασιούχων Ερευνητών/τριών και Διδασκόντων/ουσών Πανεπιστημίων και Ερευνητικών Κέντρων Ρεθύμνου:
“Στις 9 Ιουνίου 2021 το Υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης με το έγγραφο με Α.Π. 2261 προχώρησε στη “2η Τροποποίηση” της Πρόσκλησης για την υποβολή προτάσεων στο πλαίσιο του Προγράμματος “Απόκτηση Ακαδημαϊκής Διδακτικής Εμπειρίας σε Νέους Επιστήμονες Κατόχους Διδακτορικού 2019-2022”. Στο πλαίσιο της Τροποποίησης προβλέπεται πως το τρέχον έτος τα κριτήρια μοριοδότησης των υποψηφίων μεταβάλλονται. Συγκεκριμένα, η τροποποίηση του Υπουργείου προβλέπει την επιπρόσθετη μοριοδότηση κατά 20% όσων συναδέλφων μας συμμετέχουν για πρώτη φορά στο συγκεκριμένο πρόγραμμα.
Ως Προσωρινές Διοικούσες Επιτροπές των “Σωματείων Συμβασιούχων Ερευνητών/τριών και Διδασκόντων/ουσών” στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη, την Πάτρα και το Ρέθυμνο θεωρούμε προκλητική τη συγκεκριμένη τροποποίηση, η οποία χωρίς να δίνει την παραμικρή λύση στα κρίσιμα προβλήματα χιλιάδων νέων συμβασιούχων διδασκόντων, οι οποίοι καλύπτουν εξ ολοκλήρου πάγιες διδακτικές ανάγκες των Ιδρυμάτων, επιδιώκει να δημιουργήσει επιπρόσθετες διακρίσεις μεταξύ των υποψηφίων, ερχόμενη σε ευθεία αντίθεση με το ίδιο το πνεύμα του προκηρυγμένου προγράμματος.
Οι “νέοι επιστήμονες” μαθαίνουμε τώρα ότι τελικά πρέπει να χωριστούν σε “νέους” και “ακόμη πιο νέους”. Την ίδια στιγμή, ενώ το Υπουργείο προσποιείται πως λαμβάνει ένα μέτρο αρωγής προς όσους συναδέλφους μας δεν έχουν διδάξει ήδη, στην πραγματικότητα στρέφεται πρωτίστως εναντίον αυτών, καθώς όσοι/ες νέοι/ες συνάδελφοι/ισσες εργαστούν φέτος για μόλις ένα εξάμηνο, δύναται να στερηθούν πλήρως τη δυνατότητα εργασίας τα επόμενα χρόνια.
Ήδη το πρόγραμμα απόκτησης “διδακτικής εμπειρίας” μέσω του απαράδεκτου συστήματος των συμβάσεων έργου και της αμοιβής με “μπλοκάκι” ρίχνει στους ίδιους τους συμβασιούχους διδάσκοντες τα βάρη της φορολόγησης και εισφορολόγησής τους, δεν καλύπτει τα πραγματικά οδοιπορικά τους, δεν προβλέπει άδειες, δώρα και κάθε άλλο μέτρο κοινωνικής πρόνοιας προς τους εργαζόμενους (άδειες ασθενείας, άδειες και επιδόματα μητρότητας κτλ.), δεν επιτρέπει την υπαγωγή στον ΟΑΕΔ μετά τη λήξη της σύμβασης και δεν υπολογίζεται καν ως προϋπηρεσία στις μισθολογικές κλίμακες σε περίπτωση που κάποιος/α συνάδελφος/ισσα εκλεγεί σε θέση μέλους ΔΕΠ. Αυτή την απαράδεκτη κατάσταση, το Υπουργείο όχι μόνο δεν προσπαθεί να την επιλύσει, αλλά με προσβλητικό για τους νέους διδάσκοντες τρόπο εισάγει επιπλέον στη διαδικασία αξιολόγησής τους μη ακαδημαϊκά κριτήρια (την προσχηματική μοριοδότηση της έλλειψης προϋπηρεσίας έναντι της μοριοδότητησης των δημοσιεύσεων, της αρτιότητας των σχεδίων μαθημάτων κτλ.) και επιδιώκει να τους διαιρέσει, πατώντας προκλητικά πάνω στις αγωνίες, την επισφάλεια και τα επαγγελματικά αδιέξοδα που το ίδιο δημιουργεί.
Η Κυβέρνηση και το Υπουργείο αντί να προχωρήσουν στη στελέχωση με μόνιμα μέλη ΔΕΠ των Τμημάτων και Σχολών των ΑΕΙ, τα οποία ερημώθηκαν από διδακτικό προσωπικό ως συνέπεια των μηδενικών προσλήψεων της προηγούμενης δεκαετίας, εντείνουν τον εμπαιγμό των νέων διδασκόντων/ουσών, καλώντας τους να ‘αναδιανείμουν’ μεταξύ τους τη φτώχεια και την ανεργία τους, την επαγγελματική απόγνωση και την εργασιακή εκμετάλλευσή τους. Επιπλέον, η τροποποίηση του Υπουργείου έχει ως σαφή στόχο την βραχύβια ανανέωση του διδακτικού προσωπικού των Ιδρυμάτων, προκειμένου αυτό να μην αποκτά δικαιώματα και ενότητα στις διεκδικήσεις του.
Ως Προσωρινές Διοικούσες Επιτροπές των Σωματείων Αθήνας, Θεσσαλονίκης, Πάτρας και Ρεθύμνου:
– Απαιτούμε από το Υπουργείο την άμεση απόσυρση της συγκεκριμένης τροποποίησης και συνολικά την εξαίρεση από τη μοριοδότηση τόσο της ύπαρξης προηγούμενης διδακτικής εμπειρίας όσο και της απουσίας της.
– Καλούμε τις Συγκλήτους των ΑΕΙ όλης της χώρας, καθώς και τις Γενικές Συνελεύσεις των Σχολών και Τμημάτων, να αρνηθούν να υλοποιήσουν τη συγκεκριμένη τροποποίηση. Καλούμε τους Συλλόγους μελών ΔΕΠ, καθώς και κάθε άλλο σύλλογο εργαζομένων στα ΑΕΙ να καταδικάσουν αυτόν τον προκλητικό εμπαιγμό του Υπουργείου και να σταθούν αλληλέγγυοι στους νέους συναδέλφους τους.
– Διεκδικούμε μαζικές προκηρύξεις θέσεων μελών ΔΕΠ και την άμεση κάλυψη των πάγιων διδακτικών και ερευνητικών αναγκών των ιδρυμάτων με μόνιμο προσωπικό.
– Υπερασπιζόμαστε τον δημόσιο χαρακτήρα του Πανεπιστημίου και των λειτουργιών του, τα οποία υπονομεύονται ευθέως από τη διόγκωση του επί συμβάσει (επισφαλώς και με ελαστικές σχέσεις εργασίας) διδακτικού και ερευνητικού προσωπικού”.
Επιμέλεια ανάρτησης: Λοΐζος Γασμούλος