To Ελληνικό Κολλέγιο Νεφρολογίας και Υπέρτασης (ΕΚΟΝΥ), με πρόεδρο τον σύντροφο Γιώργο Βέργουλα, απέστειλε την κάτωθι «Ανοιχτή επιστολή» (27.09.2022) προς τους αρχηγούς των κομμάτων της αντιπολίτευσης και τους βουλευτές του ελληνικού κοινοβουλίου και η οποία κοινοποιήθηκε και στον πρωθυπουργό:
Κύριοι
Το Ελληνικό Κολλέγιο Νεφρολογίας και Υπέρτασης (ίδρυση 2004, διάταξη 18375/2004 Πρωτοδικείου Θεσσαλονίκης, εγγεγραμμένο στο βιβλίο των σωματείων της Θεσσαλονίκης με α.α. 7643/1.10.2004) με έδρα την Θεσσαλονίκη, πέρα από την επιστημονική κατάρτιση των μελών του ενδιαφέρεται για την υγεία των νεφροπαθών εν γένει αλλά και ειδικότερα για την καλύτερη δυνατή ιατρική αντιμετώπισή τους.
Τα τελευταία χρόνια αθροίστηκαν προβλήματα στο χώρο της νεφρολογίας που δεν επιλύονται και που είμαστε υποχρεωμένοι να τα επισημάνουμε διότι έχουν άμεση επίπτωση στο επίπεδο παρεχόμενης υγείας στους νεφροπαθείς.
Στα πλαίσια αυτά
Α) με έγγραφό μας προς τον υπουργό υγείας κ. Β. Κικίλια στις 18.2.2021 επισημάναμε ο νόμος 4771 άρθρο 39 παρ. 2 (ΦΕΚ Α 16/1.2021), ο οποίος προβλέπει την τοποθέτηση παθολόγων ή καρδιολόγων σε μονάδες αιμοκάθαρσης (ΜΤΝ) εάν δεν υπάρχουν νεφρολόγοι, παραπέμπει σε τριτοκοσμική χώρα.
Η ανωτέρω διάταξη μπορεί να λύνει προσωρινά το πρόβλημα κάποιων κλινικαρχών σε Ιδιωτικές Μονάδες Αιμοκάθαρσης, δημιουργεί όμως άλλα σοβαρά προβλήματα στο επίπεδο της περίθαλψης των ασθενών δεδομένου ότι οι ΜΤΝ δεν είναι πλυντήρια που πατάς ένα κουμπί και γίνεται η αιμοκάθαρση. Μέσα στη ΜΤΝ κατά τη διάρκεια της αιμοκάθαρσης μπορεί να εμφανισθεί ξαφνικά όλη η γκάμα προβλημάτων των νεφροπαθών και είναι φυσικό οι καρδιολόγοι / παθολόγοι να μη μπορούν να ανταποκριθούν. Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας με το νόμο αυτό αντικατέστησε τους νεφρολόγους που έχουν κάνει έξι χρόνια ειδικότητα με άλλους γιατρούς που θα αναλαμβάνουν το έργο αυτό μετά από τρίμηνη εκπαίδευση. Δεν είναι τυχαίο ότι δεν υπάρχει πλέον ενδιαφέρον για τη λήψη της ειδικότητας της νεφρολογίας που είναι από τις πιο δύσκολες. Δυστυχώς απάντηση στην επιστολή μας δεν πήραμε.
Ζητούμε την άμεση κατάργηση του μέτρου και κίνητρα για τη λήψη της ειδικότητας της νεφρολογίας.
Β) Τα προβλήματα αλλά και οι δυνατότητες του Μεταμοσχευτικού Κέντρου στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης, του μεγαλύτερου στην Ελλάδα, είναι γνωστά εδώ και πολύ καιρό (επιστολή μου προς κ. Α. Τσίπρα, Ιούλιος 2017, που δεν απαντήθηκε). Το 2019 επί κυβέρνησης Τσίπρα, το Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Νοσοκομείο ορίσθηκε με νόμο Εθνικό Κέντρο Μεταμοσχεύσεων (η υπευθυνότητα φεύγει τον Δημόσιο και πάει στον Ιδιωτικό τομέα, πανευρωπαϊκή πρωτιά). Από τότε έχουν περάσει τρία χρόνια και όχι μόνο δεν έγινε τίποτε σημαντικό για ενίσχυση του δημόσιου τομέα αλλά τα πράγματα πάνε από κακό στο το χειρότερο. Από το 2019 μέχρι σήμερα το Ωνάσειο Εθνικό Κέντρο Μεταμοσχεύσεων (ΩΕΚΜ) δεν έδειξε καμία δραστηριότητα (τα στοιχεία μπορούν να χορηγηθούν άμεσα).
Στο 7ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών (6-9 Απριλίου του 2022) υπήρξε μεταξύ άλλων στρογγυλό τραπέζι για τις μεταμοσχεύσεις στο οποίο δεν συμμετείχε κανένας επίσημος εκπρόσωπος της ελληνικής πολιτείας ούτε των ευρωπαϊκών οργάνων αλλά ήταν παρόντες όλοι οι παράγοντες του ΩΕΚΜ.
Σε αυτό το στρογγυλό τραπέζι υπήρξε μια έμμεση αλλά σαφής παραδοχή ότι την περίοδο αυτή οι μεταμοσχεύσεις δεν παρουσίασαν τα υπεσχημένα. Ο πρόεδρος του Ιδρύματος Ωνάση, Αντώνης Παπαδημητρίου, τόνισε πως οι μεταμοσχεύσεις δεν μπορούν να υλοποιηθούν αν δεν υπάρχει υποδομή, λογισμικάσυστήματα, εκπαίδευση προσωπικού και φυσικά απευθύνονταν στο Δημόσιο τομέα που καλείται να πληρώσει για άλλη μια φορά. Ο κ. Παπαδημητρίου τόνισε ότιτο Ίδρυμα έχει παραδώσει στον πρωθυπουργό τη μελέτη για το Εθνικό Σχέδιο για τις Μεταμοσχεύσεις, που μπορεί να αποτελέσει τον οδικό χάρτη των μεταμοσχεύσεων στην Ελλάδα τα επόμενα χρόνια (ο αποτυχημένος πλέον ιδιωτικός τομέας σχεδιάζει για τον δημόσιο).
Αυτή τη στιγμή το μεγαλύτερο κέντρο μεταμοσχεύσεων στην Ελλάδα βρίσκεται στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης το οποίο διενεργεί μεταμοσχεύσεις ήπατος και νεφρών σε ενήλικες και παιδιά (στο παρελθόν είχε κάνει και μεταμοσχεύσεις παγκρέατος και νησιδίων παγκρέατος). Το κέντρο αυτό αυτή τη στιγμή είναι υποστελεχωμένο από γιατρούς νοσηλευτές και λοιπό προσωπικό, το δε νοσοκομείο δεν διαθέτει πλέον ιατρούς άλλων βασικών ειδικοτήτων που είναι απαραίτητες για μια επιτυχή μεταμόσχευση (πρόσφατο παράδειγμα η έλλειψη αναισθησιολόγου για μεταμόσχευση ήπατος).
Η μεταμόσχευση απαιτεί προσωπικό με υψηλή εξειδίκευση σε πολλούς τομείς. Το Μεταμοσχευτικό Κέντρο του Ιπποκράτειου Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης με την προϊστορία του και με κατάλληλη υποστήριξη λόγω θέσης θα μπορούσε να αποτελέσει πόλο έλξης σθενών από τις γειτονικές Βαλκανικές χώρες.
Τι πρέπει να γίνει: α) άμεση στελέχωση του χειρουργικού τμήματος του Κλινικής Μεταμοσχεύσεων του Ιπποκράτειου Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης ώστε να μπορεί να δουλέψει δυο βάρδιες με διαφορετικό προσωπικό, β) άμεση δημιουργία νεφρολογικού τμήματος μεταμοσχεύσεων με διευθυντή και 4 νεφρολόγους ώστε να καλύπτονται όλες οι ημέρες εφημερίας σε επίπεδο μηνός το οποίο θα ενταχθεί στο Κέντρο Μεταμοσχεύσεων του Ιπποκράτειου και γ) άμεσος διορισμός ηπατολόγου γνώστη των μεταμοσχεύσεων ήπατος. Όλα αυτά μπορούν να γίνουν με ελάχιστα χρήματα μπροστά στα εκατομμύρια που δόθηκαν για να ξεχρεωθεί στο Ωνάσειο.
Δεδομένου ότι την τριετία που πέρασε όχι μόνο δεν υπήρξε στήριξη του Κέντρου Μεταμοσχεύσεων του Ιπποκράτειου Νοσοκομείου αλλά συστηματική υποβάθμιση των λειτουργειών του (θέλουν να το κλείσουν;) ζητάμε /απαιτούμε από τα κόμματα της αντιπολίτευσης να πάρουν άμεσα θέση.
Ευχαριστούμε για την προσοχή σας. Είμαστε στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε διευκρίνιση.
Για το ΔΣ του ΕΚΟΝΥ
Με τιμή
Γεώργιος Βέργουλας MD, PhD
Πρόεδρος του ΕΚΟΝΥ
τ. Διευθυντής Μεταμοσχεύσεων στο Ιπποκράτειο Γ.Ν. Θεσσαλονίκης
τ. Διοικητής του ΓΝΘ ΑΧΕΠΑ (2010-2014)
τ. Διοικητής του Νοσοκομείου Ειδικών Παθήσεων Θεσ/νικης
τ. Υπεύθυνος του Γραφείου Συντονισμού Μεταμοσχεύσεων Βορείου Ελλάδος (περίοδος 2010-2014)
Τηλ. Κιν. 6945 975 101, σταθερό: 2310 302311 και 23990 62414
Email: geover@otenet.gr