Η εφημερίδα ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ της Θεσσαλονίκης δημοσίευσε ένα ρεπορτάζ της δημοσιογράφου Έλενας Αποστολίδου αναφορικά με την παρουσία της αστυνομίας στο χώρο του πανεπιστημίου και το ζήτημα της βίας. Η δημοσιογράφος στο ρεπορτάζ της παρέθεσε τις απόψεις του πρύτανη του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Νίκου Παπαϊωάννου, του ομότιμου καθηγητή της νομικής σχολής και πρώην υπουργού Αντώνη Μανιτάκη, του κοσμήτορα της Σχολής Καλών Τεχνών του ΑΠΘ Ιάκωβου Ποταμιάνου και τις θέσεις του Γρηγόρη Ζαρωτιάδη, κοσμήτορα της σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του ΑΠΘ και μέλους του Εκτελεστικού Γραφείου της ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΗΣ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗΣ.
Ο Γρηγόρης Ζαρωτιάδης τόνισε μεταξύ άλλων ότι “στην εποχή των τεράτων, είμαστε υποχρεωμένοι να αποδεικνύουμε συνεχώς ότι δεν είμαστε ελέφαντες. Ξεκαθαρίζω λοιπόν αρχικά ότι η κάθε μορφή κοινωνικής πάλης πρέπει να προφυλάσσει και να υπερασπίζεται τη δημόσια περιουσία και να αποφεύγει τη χρήση βίας σεβόμενη τον άνθρωπο και την κοινωνία”. Αναφορικώς με το ζήτημα της νομιμότητας κάποιων δράσεων, το μέλος του Εκτελεστικού Γραφείου της ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΗΣ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗΣ, διατύπωσε την άποψη ότι “οι μορφές πάλης, χωρίς να είναι απαραιτήτως νόμιμες, >νομιμοποιούνται< ηθικά, κοινωνικά και ιστορικά αναλόγως του περιεχομένου και της στόχευσής τους και των συλλογικών διεργασιών από τις οποίες προέκυψαν”.
Αυτό “ισχύει και για τις καταλήψεις” και “ως εκ τούτου”, σημειώνει ο Γρηγόρης Ζαρωτιάδης, “θεωρώ τη συνολική και άκριτη καταδίκη τους λανθασμένα υπεραπλουστευτική έως και αντιδραστική άποψη”. Αναφορικώς δε με “το ζήτημα της αστυνομικής καταστολής της κοινωνικής πάλης, γενικά αλλά και ειδικότερα, αν αυτή γίνεται στους χώρους της πανεπιστημιακής κοινότητας, είναι καταδικαστέα, πάρα μόνο αν πρόκειται για αναπόφευκτη παρέμβαση προφύλαξης της δημόσιας περιουσίας και της ασφάλειας της ανθρώπινης ζωής”. “Ακόμη όμως και σε αυτήν την περίπτωση”, πρόσθεσε το μέλος του Ε.Γ. της Σοσιαλιστικής Προοπτικής, “καταδικάζουμε τη χρήση υπέρμετρης και ασύμμετρης βίας από τις δυνάμεις καταστολής”. Υπό αυτό το πρίσμα θεωρεί ότι και “η πρόσφατη παρέμβαση της αστυνομίας στο ΑΠΘ είναι απολύτως καταδικαστέα”.
Σε σχέση με το νέο νόμο για την εκπαίδευση και “την αντιδραστική εμμονή της κυβέρνησης” που εκφράζεται σε αυτόν, ο Γρηγόρης Ζαρωτιάδης έκανε δύο εκκλήσεις: “Πρώτον στην ίδια [την κυβέρνηση],δεδομένων και των πρόσφατων γεγονότων στο ΑΠΘ, να τον ακυρώσει. Δεύτερον, στη μεγάλη πιθανότητα να μην εισακουστεί η πρώτη, η πανεπιστημιακή κοινότητα θα πρέπει να μην επιτρέψει στην πράξη την επιδιωκόμενη μόνιμη τοποθέτηση της αστυνομίας στα πανεπιστήμια”.
Κείμενο: Λοΐζος Γασμούλος