ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΣΥΝΔΙΑΣΚΕΨΗ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΙΣΗΓΗΣΗ
Η προεπαναστατική περίοδος που έχει ξεκινήσει πριν την αυγή του 21ου αιώνα, με την κατάρρευση των σταλινικών παραμορφώσεων, την εμπέδωση της νεοφιλελεύθερης πολιτικής και την ενσωμάτωση της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας σε αυτήν, την έξαρση της χρηματοπιστωτικής στρέβλωσης, αλλά και την περαιτέρω ωρίμανση των τεχνολογικών και κοινωνικών αντικειμενικών συνθηκών, οδηγεί σταδιακά στην αναπόφευκτη κατάρρευση των καπιταλιστικών δομών, τουλάχιστον όπως τις ξέραμε.
Όπως μας δίδαξε εγκαίρως η ετερόδοξη διανόηση, η ανατροπή της αστικής κοινωνίας και της καπιταλιστικής οικονομίας δεν σημαίνει απαραιτήτως προοδευτική εξέλιξη. Η ιστορία δεν εξελίσσεται γραμμικά. Προϋπόθεση είναι η συγκρότηση του υποκειμενικού παράγοντα, τόσο σε επίπεδο επιστημονικής ανάλυσης και θεωρητικής πρότασης, όσο και σε αυτό της πολιτικής συγκρότησης – ειδικότερα δε ως προς το δεύτερο. Τουναντίον βιώνουμε μια φάση αποπροσανατολισμού, ασυντόνιστων μπαταριών στον αέρα, αδιέξοδων προσωπικών στρατηγικών που ενδύονται παραλογισμών και ανοησιών, εντός της χώρας, αλλά και διεθνώς.
Δεν υπάρχουν μεγάλα λόγια, αλλά μικρά έργα.
Σε αυτήν την ιστορική συγκυρία προκύπτει για εμάς ένα ιστορικό καθήκον, ίσως δυσανάλογο των τρεχουσών δυνατοτήτων μας, αλλά όχι αδύνατο και σε καμία περίπτωση εξωπραγματικό: Να συγκροτήσουμε τον πολιτικό φορέα που μπορεί να αποτελέσει βασικό παράγοντα ενός κοινωνικού-πολιτικού μετώπου, καταρχήν για την ανατροπή των νεοφιλελεύθερων δυναστών και την αποτροπή των ακροδεξιών σεναρίων, στη συνέχεια για την παραγωγική, κοινωνικά και περιβαλλοντικά ισόρροπη ανάπτυξη, τη δημοκρατική ανασυγκρότηση και τη σοσιαλιστική μετεξέλιξη, στη Ελλάδα, στην ευρύτερη γεωγραφική περιοχή και στην Ευρώπη.
2.1 Διεθνώς
Η κοινωνικοοικονομική συγκυρία, διεθνώς και στη Χώρα μας, επιβεβαιώνει συνεχώς την πρόβλεψη ότι η συστημική κρίση εντείνεται και επιταχύνεται η επιδείνωση των αδιεξόδων. Η χρηματοπιστωτική φούσκα συνδυαζόμενη με το βάθεμα των διαταξικών / διαπεριφερειακών ανισοτήτων και των περιβαλλοντικών προβλημάτων, σε συνέχεια των οικονομικών και κοινωνικών οξύνσεων που προκάλεσαν, οδηγούν πλέον σε πολιτικές και στρατιωτικές συγκρούσεις, περιφερειακής, προς το παρόν, εμβέλειας, για τη μοιρασιά αγορών και ενεργειακών, πλουτοπαραγωγικών πόρων.
2.2 Στη Χώρα
Στην Ελλάδα, παρά τη φιλότιμη προσπάθεια των καθεστωτικών φερέφωνων, η επικοινωνιακή καμπάνια του successstory και του Greecovery παίρνει χαρακτηριστικά πολιτικής σάτιρας:
Όμως με δεδομένα όπως το 1/3 του εργατικού δυναμικού να είναι άνεργοι, τα νοικοκυριά να χρωστάνε ακόμη περσινούς και προπέρσινους φόρους, το μισό πληθυσμό κάτω του ορίου φτώχειας και την αποπαραγωγικοποίηση της Χώρας να συνεχίζεται, αυτή η σάτιρα αντί να προκαλεί γέλια, οδηγεί σε απόγνωση, θυμό και τυφλή, απροσανατόλιστη αντίδραση, που εκφράζεται είτε με το τραγικό κύμα των αυτοκτονιών, είτε, εξίσου άσχημα, με τη στήριξη ακροδεξιών και φασιστικών δυνάμεων. Σε αυτό συμβάλει αντίστοιχα η ανυπαρξία ουσιαστικής, πειστικής, ριζοσπαστικής εναλλακτικής διεξόδου. Στον αντίποδα, τα παρασιτικά και άνομα επιχειρηματικά συμφέροντα, τα οποία σε πολλές περιπτώσεις προωθούνται με πρακτικές μαφίας, δοκιμάζουν να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους και οδηγούν την πολιτική ζωή στη Χώρα μας, πέρα από το εκφασισμό της, στον εκχυδαϊσμό.
Από τη μια πλευρά η νεοφιλελεύθερη Συγκυβέρνηση συνεχίζει την ίδια αδιέξοδη πολιτική που φτωχοποιεί τους Έλληνες και μεταβάλλει τη χώρα σε αποικία χρέους της νεοφιλελεύθερης Ευρωπαϊκής νομενκλατούρας και του διεθνούς χρηματοπιστωτικού κεφαλαίου. Από την άλλη ο θυμωμένος Λαός οφείλει να τους συντρίψει με την ετυμηγορία του στις επικείμενες εκλογές του Μαΐου, για την αυτοδιοίκηση και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Η πρότασή μας συμπυκνώνεται σε τέσσερις άξονες:
α) Δημοσιονομική ισορροπία και Δημόσιο Χρέος
Τα Μνημόνια και οι εφαρμοστικοί νόμοι θα καταργηθούν.
Θα προωθήσουμε τους προοδευτικούς μετασχηματισμούς του δημοσίου τομέα, ο οποίος θα αποτελεί τον αναγκαίο εγγυητή της κοινωνικής ισορροπίας και της δικαιοσύνης, της δίκαιης αναδιανομής του πλούτου, της κοινωνικής συνοχής και της αλληλεγγύης, με αποτελεσματικά δίκτυα παρεμβάσεων και ισχυρές δημόσιες επενδύσεις.
Απέναντι στο φετίχ των πρωτογενών πλεονασμάτων εν μέσω κρίσης αντιπαραθέτουμε τη σταδιακή επίτευξη της κοινωνικά δίκαιης δημοσιονομικής εξισορρόπησης.
Το επαχθές και απεχθές χρέος της χώρας μας, προϊόν στο μεγαλύτερο τμήμα του της ληστρικής επιδρομής των διεθνών τοκογλύφων, πρέπει να διαγραφεί. Η ριζική μείωση του βάρους εξυπηρέτησής του είναι δίκαιη αλλά και απαραίτητη προκειμένου να επιτευχθεί η βιωσιμότητά του και να διασφαλιστεί η προοπτική της κοινωνικοοικονομικής ανάπτυξης της Χώρας. Η εθνική αξιοπρέπεια και η λαϊκή κυριαρχία, τα όνειρα των παιδιών μας δεν είναι διαπραγματεύσιμα.
Η αποφασιστικότητά μας να εφαρμόσουμε την πολιτική μας μπορεί πράγματι να μας οδηγήσει σε σύγκρουση με το αντιδραστικό διευθυντήριο του ΔΝΤ και των Βρυξελλών, με το κοινό νόμισμα, με τις δυνάμεις δηλαδή που αποδομούν συστηματικά τα ιστορικά επιτεύγματα του εργατικού, κοινωνικού κινήματος και αντιστρατεύονται το όραμα της δημοκρατικής, κοινωνικής, ουμανιστικής, οικολογικής και αλληλέγγυας Ευρώπης. Μια σύγκρουση που πρέπει να μας βρει έτοιμους. Μια ρήξη που, καθιστάμενη αναπόφευκτη, θα είναι απόλυτα δικαιωμένη, ιστορικά και πολιτικά.
β) Κοινωνικοοικονομική, παραγωγική ανασυγκρότηση.
Υπάρχει αναπτυξιακό όραμα:
Σε πρώτη προτεραιότητα βρίσκεται ο δημοκρατικός έλεγχος των κέντρων λήψης αποφάσεων και των φορέων σχεδιασμού, στο πλαίσιο μιας προοδευτικής, κοινωνικής οικονομίας, με κεντρική επιδίωξη την αποφασιστική διεύρυνση της απασχόλησης την αποκλιμάκωση της ανεργίας.
Δημιουργία δημόσιου τραπεζικού πυλώνα, απαραίτητο εργαλείο για τον κοινωνικό, δημοκρατικό έλεγχο της χρηματοπιστωτικής ασυδοσίας και αρωγό της παραγωγικής επενδυτικής δραστηριότητας.
Αντιστροφή της διαδικασίας ιδιωτικοποιήσεων σε μια περαιτέρω κοινωνικοποίηση υπηρεσιών και προϊόντων αξιοποιώντας ακριβώς την αλλοίωση του εμπορευματικού χαρακτήρα της παραγωγής που προκαλεί η ραγδαία τεχνολογική ανάπτυξη, αυξάνοντας το αρχικό και μηδενίζοντας το οριακό κόστος.
Εκπόνηση και υλοποίηση ενός σχεδίου παραγωγικής ανασυγκρότησης, τομεακά και περιφερειακά προσδιορισμένου, συμβατού με τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας: οικονομία εξειδίκευσης και ποιότητας αντί για οικονομία κλίμακας και συγκεντροποίησης.
Οικολογική μεταδόμηση της αγροτικής παραγωγής και της κτηνοτροφίας (αειφόρος ανάπτυξη κλπ) και παραγωγή υψηλής ποιότητας αγροτικών και κτηνοτροφικών προϊόντων. Σύνδεση της με την πανεπιστημιακή έρευνα, συγκρότηση ομάδων παραγωγής, συνεταιρισμών ή άλλων μοντέλων που μπορούν να επινοηθούν στην κατεύθυνση εκσυγχρονισμού της γεωργίας και της κτηνοτροφίας.
Μεσοπρόθεσμα: Σε ένα μεταβατικό πρόγραμμα έκτακτης ανάγκης θα μπορέσει ένα μεγάλο τμήμα του πληττόμενου πληθυσμού των αστικών κέντρων να απασχοληθεί στον αγροτικό τομέα και την κτηνοτροφία, κάτι τέτοιο μπορεί να γίνει εφικτό με την εκπόνηση συγκεκριμένων προγραμμάτων αποκατάστασης αστέγων, απόρων κλπ.
Αναγνωρίζουμε και στηρίζουμε το ρόλο των συνδικάτων στη συγκρότηση μιας ισχυρής κοινωνικής δημοκρατίας. Αποκαθιστούμε το εργατικό δίκαιο και τις συλλογικές συμβάσεις, που θα ενισχυθούν και θα θωρακιστούν νομικά. Ενισχύουμε την αυτονομία και την αυτοτέλεια του συνδικαλιστικού κινήματος, μακριά από κάθε μορφή κρατικής ή κομματικής χειραγώγησης και ελέγχου και αποσκοπούμε στην προστασία των εργαζομένων απέναντι στην ασυδοσία, στην προώθηση της δημιουργικότητας και της καινοτομίας, στη δημιουργία προϋποθέσεων ένταξης των νέων και επανένταξης των ανέργων στην παραγωγική διαδικασία.
Η ανύψωση του πολιτιστικού-πνευματικού επιπέδου του λαού μας αποτελεί βασική συνθήκη για να ανταπεξέλθουμε στις δυσκολίες και τις προκλήσεις που θέτει για το μέλλον η παγκοσμιοποίηση της οικονομίας και οι αλλαγές που αυτή επιφέρει στον ιδιαίτερο πολιτισμό του κάθε λαού.
Η πολιτική πολιτισμού θα διασφαλίζει προς τα «μέσα» την παραγωγική σχέση με το πολιτισμικό παρελθόν του λαούς μας, ενώ προς τα «έξω» θα συμβάλλει στην εποικοδομητική αντιπαράθεση με τους άλλους επιμέρους πολιτισμούς και με αυτό στην βελτίωση του παγκόσμιου πολιτισμού.
Ριζοσπαστική εκπαιδευτική μεταρρύθμιση προσανατολισμένη στο μέλλον, για μια προσβάσιμη, ανοικτή στην κοινωνία, δημόσια Παιδεία, παράγοντα δημοκρατίας και ελευθερίας. Δημόσια υγεία, ουσιαστική αναβάθμιση του Εθνικού Συστήματος Υγείας και ένα αναδιανεμητικό Σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης, απαλλαγμένο από τις στρεβλώσεις που επέβαλλε αφενός το πελατειακό αστικό κράτος και αφετέρου η νεοφιλελεύθερη λαίλαπα, εναρμονισμένο με το σοσιαλιστικό όραμά μας, συμβατό με την ανάπτυξη των παραγωγικών δυνάμεων της κοινωνίας και τους ρυθμούς ανάπτυξης της παραγωγής.
γ) Ισχυρή, πραγματική Δημοκρατία σε όλους τους τομείς και τα επίπεδα – τοπικό, περιφερειακό και εθνικό – του κοινωνικοοικονομικού γίγνεσθαι, αξιοποιώντας μεταξύ άλλων τις νέες τεχνολογίες.
Επιδιώκουμε τη συγκρότηση ενός κοινωνικού μετώπου για τη ριζοσπαστικά δημοκρατική αναθεώρηση του Συντάγματος με βάση τις αρχές της εθνικής ανεξαρτησίας, της λαϊκής κυριαρχίας, της ελευθερίας, της κοινωνικής δικαιοσύνης, της ισότητας και της αλληλεγγύης. Απαιτείται μια συντακτική εθνοσυνέλευση για τη διεύρυνση του δημοσίου χώρου, ως του κατεξοχήν πεδίου της πολιτικής δραστηριότητας και την ουσιαστική δημοκρατική λειτουργία των πυλώνων του πολιτεύματος και του δημοσίου βίου.
Αποκέντρωση και τοπική αυτοδιοίκηση, εκχώρηση ευθυνών, αρμοδιοτήτων και πόρων, ενίσχυση της δημοκρατικής εκπροσώπησης και της ενεργούς συμμετοχής από τη γειτονιά έως την Περιφέρεια. Υποστηρίζουμε την απλή αναλογική σε όλα τα επίπεδα των δημοκρατικών διαδικασιών.
Θεσμική εξυγίανση του συστήματος πληροφόρησης για την απρόσκοπτη λειτουργία της δημοσιότητας, ως βασική προϋπόθεση σχηματισμού γνώμης από τους πολίτες ενός δημοκρατικού πολιτεύματος. Επιδιώκουμε τον «εκδημοκρατισμό των συχνοτήτων», την αξιοποίησή τους από κοινωνικές συλλογικότητες, και τη διαφάνεια στον τρόπο λειτουργίας των ΜΜΕ.
δ) Διεθνής στρατηγικός προσανατολισμός.
Οφείλουμε να υποκαταστήσουμε το φοβικό και εσωστρεφή εθνικισμό, καθώς και τον ανέστιο, ισοπεδωτικό κοσμοπολιτισμό με το διεθνισμό του «συνανήκειν» στην και «συναποτελείν» την πανανθρώπινη κοινότητα, που βρίσκει σημεία σύνθεσης μέσα από τη διαφορετικότητα.
Να εγκαταλείψουμε κάθε πολιτική ηττοπάθεια, να αναλάβουμε μακροϊστορικές πρωτοβουλίες και να ενισχύσουμε την αυτοπεποίθηση του ελληνικού λαού, ως προϋπόθεση ηθικής και πολιτικής ανάκαμψης σε προοδευτική, ανθρωπιστική κατεύθυνση.
Η Εθνική Ανεξαρτησία, η Λαϊκή Κυριαρχία και η Κοινωνική Χειραφέτηση παραμένουν οι αδιαπραγμάτευτες πολιτικές και ιδεολογικές σταθερές μας, προσδιορίζουν τους επί μέρους στόχους μας και αποτελούν την απάντηση στην αποθέωση της αγοράς, την αλαζονεία και τον κυνισμό των υποστηρικτών της.
Η ενίσχυση της δημοκρατίας, ο έλεγχος του ασύδοτου χρηματοπιστωτικού κεφαλαίου, η παραγωγική ανασυγκρότηση και η δίκαιη αναδιανομή του παραγόμενου πλούτου στο πλαίσιο μιας κοινωνικά και περιβαλλοντικά ισόρροπης ανάπτυξης, η διεύρυνση του «πνευματικού» εθνικού προϊόντος και η εξύψωση της καλλιέργειας του ελληνικού λαού είναι η σοσιαλιστική απάντηση στη σήψη του εγχώριου παλαιοκομματικού καθεστώτος και στη κρίση του καπιταλισμού.
Η κοινωνικοποίηση και αυτοδιαχείριση των μέσων παραγωγής, η μετατροπή της οικονομίας της αγοράς σε μια δημοκρατικά καθοδηγούμενη κοινωνική οικονομία που θα αποτελέσει πηγή ευημερίας για όλους και παράγοντα πολύπλευρης ολοκλήρωσης του ανθρώπου και της κοινωνίας του, βρίσκεται στον πυρήνα του στρατηγικού μας στόχου. Σε αυτήν τη βάση αγωνιζόμαστε για την απελευθέρωση του ανθρώπου και των συλλογικών του ενώσεων, τάξεων και λαών.
Σημαντικό πεδίο αντιπαράθεσης ανάμεσα στον κόσμο της εργασίας και στις κυρίαρχες αστικές δυνάμεις είναι εκείνο του πολιτισμού και της καθημερινότητας. Το καπιταλιστικό υπόδειγμα ανάπτυξης υποτάσσει και εμπορευματοποιεί όλες τις πτυχές της καθημερινής ζωής και της πολιτιστικής πράξης διασφαλίζοντας την πολιτική και κοινωνική του νομιμοποίηση και τις συνθήκες της απρόσκοπτης αναπαραγωγής του.
Η εμπορευματοποίηση της κουλτούρας και της καθημερινότητας στις συνθήκες της παγκοσμιοποίησης συνοδεύεται από έντονα στοιχεία κιτς και χυδαιότητας, τα οποία παίρνουν εφιαλτικές διαστάσεις στη χώρα μας. Αιτία, ότι τα κυρίαρχα κοινωνικά στρώματα και η κυρίαρχη πολιτική ελίτ, τυχοδιωκτικές και χωρίς ιστορικό βάθος, αποδύονται σε έναν στείρο μιμητισμό των χειρότερων εκδοχών της κυρίαρχης σε όλο τον κόσμο εμπορευματοποιημένης κουλτούρας.
Οι αρνητικές επιπτώσεις στις τέχνες και τα γράμματα μέχρι την αρχιτεκτονική και την αστική καθημερινότητα είναι τεράστιες και σε πολλές περιπτώσεις μη αναστρέψιμες. Απέναντι σε αυτή την κατάσταση οφείλουμε να κινητοποιήσουμε όλα τα αποθέματα πολιτισμού που διαθέτει η χώρα και να ενισχύσουμε τη δημιουργία νέων, τα οποία θα αποτελέσουν παρακαταθήκες για τις επόμενες γενιές.
Η ελληνική κοινωνία οφείλει να βρει το συγχρονισμό της στην παρούσα ιστορική συγκυρία και να μπολιάσει την ιστορική και πολιτισμική της παράδοση με τα σύγχρονα ρεύματα και τις επιρροές από τους άλλους πολιτισμούς και να νοηματοδοτήσει τον καθημερινό βίο των πολιτών με τις αρχές και τις αξίες μιας κοινωνίας ελευθερίας, δικαιοσύνης, ίσων ευκαιριών και «πνευματικής» ανάπτυξης του ατόμου.
Ως πολιτικό κίνημα που θεωρεί τον καθημερινό πολιτισμό και την καλλιέργεια του λαού ως μια από τις σημαντικές προτεραιότητες του και, οπωσδήποτε, απαραίτητη προϋπόθεση για τη στρατηγική μας επιλογή του σοσιαλισμού, θα συμβάλλουμε για τη δημιουργία συνθηκών «πολιτισμού για όλους».
Οφείλουμε να επαναφέρουμε στο επίκεντρο της συζήτησης την προοπτική του σοσιαλιστικού οράματος, στην κοινωνική και στην οικολογική του διάσταση, και ταυτόχρονα να συμβάλλουμε έμπρακτα στην εφαρμογή του, στη βάση των αρχών της ελευθερίας, της ισότητας, της αλληλεγγύης και της δικαιοσύνης.
Το δημοκρατικό έλλειμμα της ΕΕ και της Ευρωζώνης όχι μόνο αποκαλύφθηκε με την κρίση του 2008 αλλά έγινε εντονότερο. Η προϋπάρχουσα μη δημοκρατική δομή των θεσμικών οργάνων ενισχύθηκε. Στη βάση μιας αιτιολογίας για την προσπάθεια διεξόδου από την κρίση και τη «βοήθεια» του αδύναμου νότου επιβλήθηκε μια νεοφιλελεύθερη Ένωση, έρμαιο της επιρροής μεγάλων πολυεθνικών χρηματοπιστωτικών οργανισμών. Η συνεχής ενδυνάμωση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ως πλέον τον κύριο φορέα λήψης αποφάσεων, αναλαμβάνοντας εκτελεστικές λειτουργίες και μάλιστα συχνά εκτός πλαισίου της Ευρωπαϊκής νομοθεσίας, καπελώνοντας την εθνική οικονομική στρατηγική των κρατών μελών, αλλά και η μετέπειτα εφαρμογή αυτών των αποφάσεων αποτελούν ίσως την πλέον αντιπροσωπευτική ένδειξη της παραπάνω τάσης. Από την άλλη πλευρά η ενίσχυση του ρόλου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας παραμένει σταθερά στραμμένη προς τη λάθος κατεύθυνση. Δυστυχώς μέσα σε αυτό το πλαίσιο οι πολίτες καλούνται στις 25 Μαΐου να ψηφίσουν ένα από τα πιο αδύναμα όργανα της Ένωσης, χωρίς μεγάλες προσδοκίες αλλαγής του συγκεκριμένου ευρωπαϊκού κεφαλαιοκρατικού μοντέλου το οποίο είναι σχεδιασμένο με τέτοιο τρόπο ώστε να οδηγεί σε ανισομερή γεωγραφική συγκέντρωση του πλούτου και κοινωνικές ανισότητες.
Σε αυτήν την πολιτική συγκυρία οι εκλογές για την Τοπική Αυτοδιοίκηση και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, αλλά κυρίως οι αμέσως μετά πολιτικές εξελίξεις, αποκτούν τεράστια σημασία για την επιβίωση της ελληνικής κοινωνίας και της δημοκρατίας. Ο ελληνικός Λαός πρέπει να δείξει πολιτική ωριμότητα, να μην παρασυρθεί από τα επικοινωνιακά τερτίπια των κυβερνητικών εταίρων και των συμμάχων τους, τους φασίστες και τα παρασιτικά, άνομα επιχειρηματικά συμφέροντα, ή από τους ετερόφωτους μιντιακούς αστέρες, απολογητές και θιασώτες της νεοφιλελεύθερης βαρβαρότητας.
Πέραν αυτού, οι πολιτικές δυνάμεις που αυτοπροσδιορίζονται τουλάχιστον ως προοδευτικές, δημοκρατικές και αντινεοφιλελεύθερες οφείλουν να είναι έτοιμες προκειμένου να υποδεχθούν την αντίδραση της ελληνικής κοινωνίας και να τη μετατρέψουν σε ριζοσπαστική, δημιουργική δυναμική.
Εμείς, ως Σοσιαλιστική Προοπτική ανταποκρινόμαστε στις παραπάνω προκλήσεις και στις ευθύνες μας επιδιώκοντας συνεχώς το ξεσκέπασμα των «υπευθύνων», συμβάλλοντας στον προσανατολισμό των πολιτών ενόψει των επερχομένων εκλογών και συγκροτώντας τις δυνάμεις μας, βήμα απαραίτητο για το κοινωνικό μέτωπο της ανατροπής και της προόδου.
Αφενός, καλούμε όλες και όλους που προσβλέπουν στην κοινωνική δικαιοσύνη και στην εθνική ανεξαρτησία, στη δημοκρατική αναδόμηση της πολιτείας, στην παραγωγική ανασυγκρότηση, στην κοινωνικά και περιβαλλοντικά ισόρροπη ανάπτυξη και στη σοσιαλιστική μετεξέλιξη της ελληνικής κοινωνίας να συστρατευθούν ισότιμα σε αυτήν την αυτόνομη, «από τα κάτω» συγκρότηση του χώρου μας.
Αφετέρου καλούμε όλες τις Ελληνίδες και όλους τους Έλληνες να στηρίξουν στις επικείμενες διπλές εκλογές δυνάμεις που αντιμάχονται τη μνημονιακή πολιτική, το συντηρητισμό και το φασισμό. Από τους δήμους, στις περιφέρειες και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, τα ψηφοδέλτια που σηματοδοτούν τη συντήρηση και την αυτοκαταστροφική λογική του νεοφιλελευθερισμού πρέπει να ηττηθούν, όσο πιο καθαρά, όσο πιο εκκωφαντικά γίνεται. Τουναντίον οφείλουμε να συνδράμουμε εκλογικά στις δυνάμεις που αποπνέουν πραγματικά «πολιτική νεότητα», κοινωνική και δημοκρατική ευσυνειδησία και μπορούν να συμβάλλουν στη δημιουργική, προοδευτική, σοσιαλιστική αναδόμηση των τοπικών κοινωνιών και της Ευρώπης.
Οι τέσσερις βασικές συνιστώσες της ιδεολογικής μας ταυτότητας προσδιορίζουν τις επιλογές μας:
Υποστηρίζουμε τις δυνάμεις που εκφέρουν καθαρό πολιτικό λόγο, τολμούν να δηλώσουν καθαρά τη ρήξη τους με την αντιδραστική, νεοφιλελεύθερη Ευρωζώνη και συμβάλλουν στο δημόσιο διάλογο για τη διαμόρφωση ενός πραγματικά εναλλακτικού πολιτικού σχεδίου.
Καταδεικνύουμε τέλος και αντιστεκόμαστε στα φαινόμενα εκχυδαϊσμού του παραπέοντος πολιτεύματός μας. Η περίπτωση υποψηφιοτήτων στο Δήμο του Πειραιά και στο Δήμο Βόλου δεν αποτελούν τυχαία γεγονότα, αλλά μια πρόβα τζενεράλε για την απευθείας άλωση του πολιτικού συστήματος από παρασιτικά και/ή άνομα επιχειρηματικά συμφέροντα.
Αποκλείουμε την όποια επικοινωνία με πρόσωπα ή πολιτικές ομάδες που εκφράζουν πολιτικές απόψεις αντισημιτικές, ρατσιστικές, υπερασπίζονται πρακτικές των έμφυλων διακρίσεων και είναι φορείς σεξισμού.
Το κριτήριο ενός νέου πολιτικού ήθους θα πρέπει να συνοδεύει τις επιλογές μας. Οι λυκοσυμμαχίες, σε τοπικό, εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο, δεν μας εκφράζουν και δεν μας αφορούν.
Συμπερασματικά, καλούμε τους Έλληνες και τις Ελληνίδες, τους κατά τόπους πυρήνες μελών και φίλων να συμπεριφερθούν εκλογικά με τρόπο που συνάδει με την ιδρυτική διακήρυξή μας και με την πολιτική απόφαση της παρούσας Πανελλαδικής Συνδιάσκεψης.
Στις 26 Μάη οι υποτακτικοί της τρόικας πρέπει να πάρουν οριστικά το δρόμο της λήθης και του περιθωρίου και οι Έλληνες να απαλλαχθούν οριστικά από κομπάρσους της νεοφιλελεύθερης μανίας που αφαίμαξε πλήρως τους εργαζομένους, τις παραγωγικές τάξεις, τη νεολαία και τους συνταξιούχους.
Ο πανικός τους είναι έκδηλος και επιβεβαιώνει το τέλος τους που έρχεται. Εμείς, τα μέλη της Σοσιαλιστικής Προοπτικής θα κάνουμε ότι περνάει από το χέρι μας για να το συντομεύσουμε.
6.1 Εξειδίκευση προγραμματικών θέσεων και διαμόρφωση ενός ολοκληρωμένου μεταβατικού προγράμματος, λαμβάνοντας υπόψη όλες τις εκδοχές έκβασης της ρήξης με τη νεοφιλελεύθερη νομενκλατούρα των Βρυξελλών και της Ευρωζώνης.
6.2 Πρόγραμμα επικοινωνιακής τακτικής.
6.3 Πρόγραμμα περιφερειακών και τομεακών παρεμβάσεων και διοργάνωση του 1ου Συνεδρίου του πολιτικού μας κινήματος
6.4 Επικοινωνία και σχέση με όμορες κοινωνικές δυνάμεις και συλλογικότητες και διοργάνωση ενός διημέρου συγκρότησης κοινωνικού μετώπου με όμορες πολιτικές και κοινωνικές δυνάμεις και συλλογικότητες, από την Ελλάδα, την ευρύτερη περιοχή και την Ευρώπη.
Συνεπής στον αρχικό μας στόχο, την συγκρότηση του σοσιαλιστικού χώρου, ολοκληρώνουμε σήμερα την υπόστασή μας ως πολιτικός φορέας, με ταυτότητα, με μέλη, με όργανα, με οργανωτική δομή και διαδικασίες απόφασης, με αυτοτέλεια και με δυνατότητα λήψεως και δημοκρατικής επιβολής αποφάσεων και καθηκόντων. Αυτό δεν είναι ούτε σεκταρισμός ούτε βεβαίως και οπορτουνιστικός εισοδισμός. Είναι η ολοκλήρωση της καθαρής μας ταυτότητας, απαραίτητη προϋπόθεση για να συμβάλλουμε πραγματικά σε όλα τα επόμενα.
Η γέννηση του πολιτικού μας φορέα πέρασε από το πρώτο στάδιο, αυτό της ιδεολογικής, πολιτικής τους συγκρότησης, με τη δημοσίευση της ιδρυτικής μας διακήρυξης, με τη συνεχή παρέμβασή μας στο δημόσιο διάλογο, με την κατάθεση κάποιων αρχικών απόψεων για τις επερχόμενες εκλογές – αρχικών μεν, αλλά πολύ πιο συγκεκριμένων και ώριμων από ότι άλλες προσεγγίσεις άλλων “κομμάτων”. Σήμερα, η Πανελλαδική Συνδιάσκεψή μας ολοκλήρωσε το δεύτερο, εξίσου απαραίτητο στάδιο αυτό της οργανωτικής συγκρότησης: ένα καταστατικό λειτουργίας και η ανάδειξη των σχετικών οργάνων. Υφιστάμενοι, αυτοτελείς, αυθύπαρκτοι, συνάμα εξωστρεφείς και ανοικτοί καλούμαστε να ψηφίσουμε την πρώτη πολιτική μας εισήγηση, για το τώρα, το άμεσο και το αμέσως επόμενο, για το πως θα αναπτύξουμε την οργάνωση και την παρέμβασή μας στην κοινωνία και βεβαίως για το πως θα συμβάλλουμε στο κοινωνικό μέτωπο ανατροπής και συθέμελης προοδευτικής αλλαγής.
Δεν υπάρχει άλλοθι. Οι συνθήκες ωριμάζουν. Ωριμάζει και η πρότασή μας, η δράση μας.
Καλούμε όλους όσους συμμερίζονται την αγωνία για το μέλλον της ελληνικής δημοκρατίας και ανησυχούν για τη συνοχή της ελληνικής κοινωνίας, όσους ταυτίζονται με τα οράματα μιας δημοκρατικής και δίκαιης κοινωνίας, όσους αρνούνται να συμφιλιωθούν με το διαρκές όνειδος της μετατροπής της πατρίδας μας σε αποικία χρέους ενός άνομου διεθνούς συστήματος κερδοσκοπίας. Καλούμε τους εργαζόμενους, τους επαγγελματίες και τους αγρότες, το επιστημονικό δυναμικό και τη διανόηση, το σύνολο των παραγωγικών και δημιουργικών δυνάμεων να στρατευτούν στην υπόθεση της εξόδου από την κρίση, της πνευματικής, πολιτικής, κοινωνικής και οικονομικής ανασυγκρότησης του τόπου.
Αυτό είναι το “χρέος μας” και αυτό το χρέος πρέπει να το εκ-πληρώσουμε.