Η εκλογική αναμέτρηση στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας έχει σημασία για πολλούς λόγους. Όπως και η αντίστοιχη στην περιφέρεια της Κεντρικής Μακεδονίας. Οι δύο κεντρικές διοικητικές ενότητες της δευτεροβάθμιας τοπικής αυτοδιοίκησης ευρίσκονται για διάφορους λόγους σε άμεση αλληλεξάρτηση. Έχω θίξει πλευρές τούτου του ζητήματος σε παλαιότερο άρθρο μου. Δεν θα επανέλθω.
Σημειώνω, απλώς, ότι η “Αθήνα” θέλει για δικούς της λόγους να χειρίζεται “αποσπασματικά” και ξεχωριστά τα προβλήματα των δύο περιοχών για να μπορεί να ελέγχει τα πράγματα, οικονομικώς, διοικητικώς, πολιτικώς. Στο πλαίσιο των “αρχών” λειτουργίας του συγκεντρωτικού κράτους. Η κατάσταση τούτη εξηγεί και την αλλεργία που δείχνουν οι αθηναϊκές κομματικές ελίτ, κυρίως του συντηρητικού κόμματος, αλλά και των συντηρητικών των άλλων κομματικών σχηματισμών, μικρών και μεγάλων, “(ακρο)δεξιών” και “(ακρο)αριστερών” σε πολλά κρίσιμα για τις δύο Περιφέρειες, αλλά και την εθνική οικονομία γενικότερα. Όπως π.χ. ο εκσυγχρονισμός και η ενίσχυση του προαστιακού δικτύου των σιδηροδρόμων, η άμεση σιδηροδρομική σύνδεση της Δυτικής Μακεδονίας με την Θεσσαλία- λιμάνι Βόλου- και τη Δυτική Ελλάδα κ.α..
Οι εκλογικές αναμετρήσεις για τις Περιφέρειες Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας έχουν ιδιαίτερη εθνική και στρατηγική σημασία για το μέλλον της χώρας. Διότι μπορούν να επανακαθορίσουν τον περαιτέρω προσανατολισμό της πατρίδας μας για τις επόμενες δεκαετίες. Προϋπόθεση είναι η ανακοπή της καθοδικής και καταστροφικής πορείας τους. Ο αναπροσανατολισμός των στρατηγικών στόχων για αυτές τις περιοχές θα είναι ανάσα ζωής για όλη τη χώρα: στο ζήτημα της παραγωγικής ανασυγκρότησης, της οικονομικής αναδιάταξης της οικονομικής γεωγραφίας στην πατρίδα μας, της διοικητικής αποκέντρωσης, μιας νέας αναδιανομής του παραγόμενου πλούτου και, φυσικά, της πολιτιστικής αναγέννησης της παραμελημένης ελληνικής επαρχίας.
Όσον αφορά το τελευταίο, η Περιφέρεια της Δυτικής Μακεδονίας μπορεί να στηριχθεί οραματικά και πολιτικά στη μακρά ιστορική παράδοση πολλών περιοχών της στην “εξωστρέφεια”, στοιχείο το οποίο υποβαθμίζεται και αποσιωπάται συστηματικά από την μυωπική πολιτική τάξη του αθηναϊκού κατεστημένου και τους τοπικούς διεκπεραιωτές των εντολών της.
Η Περιφέρεια της Δυτικής Μακεδονίας εξελίσσεται για την κυβέρνηση και τον Κ. Μητσοτάκη στον άγνωστο Χ των επικείμενων εκλογών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Η περιοχή έχει εγκαταλειφθεί στην τύχη της από την κυβέρνηση, η οποία δε διαθέτει συνεκτικό σχέδιο και όραμα και τα ψέματα των ανεδαφικών υποσχέσεων κάποια στιγμή θα τελειώσουν. Αν δεν τελείωσαν ήδη. Ποιος πιστεύει τον υπουργό Ενέργειας Κώστα Σκρέκα και τις φαντασιώσεις του περί “μεγάλων εργοστασίων” παραγωγής μπαταριών;
Ο υπουργός Ενέργειας προσέτρεξε στην περιοχή ενόψει Διεθνούς Εκθέσεως Θεσσαλονίκης και για την ενίσχυση του υποψηφίου του κόμματος Γ. Κασαπίδη στη θέση του περιφερειάρχη. (Βλ. σχετικά το άρθρο μου στο Διαδίκτυο, “Ο πυλώνας του αθηναϊκού κατεστημένου στη Δυτική Μακεδονία”). Αλλά τα “ζόρια” για τον νυν περιφερειάρχη και τους υποστηρικτές της υποψηφιότητάς του στην Αθήνα είναι πολύ μεγαλύτερα. Το ενδεχόμενο να ηττηθεί στις επικείμενες αυτοδιοικητικές εκλογές είναι πλέον ορατό.
Αυτό εξηγεί και την επιστράτευση του ιδίου του πρωθυπουργού ο οποίος δέχτηκε στο Μαξίμου τον νυν περιφερειάρχη και επιβεβαίωσε, για μια ακόμη φορά (sic!) την υποστήριξή του στην υποψηφιότητα του Γ. Κασαπίδη. Δεν γνωρίζω να έχει υποδεχθεί ο Κ. Μητσοτάκης άλλον εν ενεργεία περιφερειάρχη στην έδρα του, τον τελευταίο καιρό, και ενόψει αυτοδιοικητικών εκλογών. Είναι φανερό ότι στο Μαξίμου ανησυχούν σφόδρα για την έκβαση της εκλογικής αναμέτρησης στην Περιφέρεια της Δυτικής Μακεδονίας η οποία συνεχίζει να αποψιλώνεται από ανθρώπους και παραγωγικές δραστηριότητες.
Εάν και κατά πόσο θα κατορθώσουν να συγκρατήσουν την διαφαινόμενη πτώση του νυν περιφερειάρχη οι επισκέψεις του σε περιοχές της Περιφέρειας με υπουργούς και υφυπουργούς, αλλά και στελέχη του κρατικού μηχανισμού και της τοπικής Νέας Δημοκρατίας, παραμένει προς το παρόν ανοικτό.
Αλλά από μόνη της τούτη η επίμονη προσπάθεια στο πρόσωπο του νυν περιφερειάρχη και ο ιδιαίτερος τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίζεται η εκλογική αναμέτρηση στην Δυτική Μακεδονία από τους κεντρικούς σχεδιαστές της πολιτικής του κυβερνώντος κόμματος φανερώνει δύο πράγματα: η υποψηφιότητα Γ. Κασαπίδη χωλαίνει και δεν πάει καλά και πως μια ενδεχόμενη ήττα στην περιοχή θεωρείται μεγάλο πλήγμα για τα κυβερνητικά στελέχη. Η Δυτική Μακεδονία έχει τεράστια σημασία για την προπαγάνδα της κυβέρνησης περί επιτυχούς οικονομικής πολιτικής και πρακτικών προσέγγισης επενδύσεων.
Από την άλλη το ενδεχόμενο διεκδίκησης με αξιώσεις ή, ακόμη χειρότερα, και τελικής επικράτησης στην περιφέρεια της Γεωργίας Ζεμπιλιάδου, με τον συνδυασμό “Ελπίδα”, (υποστηρίζεται από τον ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ και την ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ) θα δημιουργήσει, για την κυβέρνηση, ένα κακό προηγούμενο σύμπλευσης των δυνάμεων της δημοκρατικής αντιπολίτευσης. Θα αμφισβητήσει συγχρόνως και την πρακτική των “ανεξάρτητων” δεξιών συνδυασμών, μέσω των οποίων η “Νέα Δημοκρατία”, κατορθώνει να προσεταιρίζεται, έστω πρόσκαιρα και ευκαιριακά, στελέχη από τα κόμματα της δημοκρατικής αντιπολίτευσης και με αυτόν τον τρόπο να αποδυναμώνει την πολιτική παρουσία τους, σε βάθος χρόνου, στις τοπικές κοινωνίες.
Στο Μαξίμου, όσοι σχεδιάζουν την κεντρική επικοινωνιακή πολιτική της κυβέρνησης, γνωρίζουν πολύ καλά τις θετικές ιδιαιτερότητες μιας γυναικείας υποψηφιότητας σε μια παραμελημένη περιοχή. Είναι προφανές ότι η υποψηφιότητα της Γεωργίας Ζεμπιλιάδου ταράζει τα λιμνάζοντα νερά της πολιτικής μας κατάστασης, χωρίς να έχει η ίδια μια τέτοια πρόθεση, πέρα από το χώρο της Δυτικής Μακεδονίας.
Μια γυναίκα που καλείται να συμμαζέψει τα ασυμμάζευτα που δημιούργησαν άνδρες, πολιτικοί και “τεχνοκράτες”, αποτελεί από μόνο του κίνδυνο για την ανδροκρατούμενη ελληνική πολιτική κάστα, εθνικά και τοπικά, “δεξιά” και “αριστερά”…. Υπό αυτό το πρίσμα θα πρέπει να ιδωθούν και διάφορες αντιδράσεις από τα “αριστερά” ενάντια στην ενωτική υποψηφιότητά της…
Σημειωτέον ότι η πολιτική πράξη ενέχει, πάντοτε, και πάμπολλα στοιχεία συμβολισμών…
Ο Όμηρος Ταχμαζίδης είναι οργανωτικός γραμματέας της ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΗΣ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗΣ (www.sopro.gr)