ΙΣΤΟΡΙΚΑ μέχρι το 1983 υπήρχε στην Ελλάδα ένας ιδιωτικός τομέας παραγωγής και διακίνησης του φαρμάκου ο οποίος δεν μπορούσε να καλύψει της ανάγκες του Ελληνικού κράτους. Το 1983 ( νόμος 1316 /83) ιδρύεται Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκου (ΕΟΦ) υπό μορφή ανώνυμης εταιρείας. Οι πόροι του προέρχονται από τον κρατικό προϋπολογισμό. Την ίδια περίοδο ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκου (ΕΟΦ), πλαισιώνεται από την Εθνική Φαρμακοβιομηχανία (ΕΦ, Ν. 1316/1983 κεφ. Β , άρθρο 15) και την Κρατική Φαρμακαποθήκη (ΚΦ, Ν. 1316/1983 Κεφ Γ, άρθρο 23, ΦΕΚ Α 3/11.1.1983). Παρά το σύντομο βίο τους οι παραπάνω οργανισμοί έπαιξαν σημαντικά θετικό ρόλο στην λειτουργία του ΕΣΥ.
Η ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ των Ελλήνων φαρμακοβιομηχάνων ήταν έντονη (Βασίλης Αλεξάκος, πρόεδρος του ΣΦΕΕ, 1ο Συμπόσιο Φαρμακευτικού Μάρκετινγκ, 1989). Έτσι επί κυβερνήσεως κ. Κωνσταντίνου Μητσοτάκη στη θέση του ΕΟΦ ιδρύθηκε το ΙΦΕΤ (Ινστιτούτο Φαρμακευτικής Έρευνας και Τεχνολογίας) το οποίο λειτούργησε ως ΑΕ και ΝΠΔΔ. Το ΙΦΕΤ ‘’απορρόφησε’’ την ΕΦ και της ΚΦ με βάση το ν. 1965/1991 28.9.1991 (ΦΕΚ 146 Α/1991) του Κ. Μητσοτάκη. Ακολούθησαν οι κυβερνήσεις Σημίτη και Καραμανλή (2000-2009) οι οποίες εξαφάνισαν τα αποτελέσματα της δράσης του ΕΟΦ μέχρι το 1990 (και δεν ήταν λίγα).
Η ΚΑΤΑΛΗΞΗ ήταν η απογύμνωση της χώρας από κάθε κρατική δραστηριότητα παραγωγής φαρμάκων-υγειονομικού υλικού και η παράδοση του εφοδιασμού των νοσοκομείων στις επιδιώξεις των κάθε είδους προμηθευτών, που σε ορισμένες περιπτώσεις εισήγαν υλικά αμφίβολης ποιότητας. Για το χάλι αυτό ουδέποτε αναζητήθηκαν ευθύνες. Με το νομοσχέδιο που κατάθεσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη βουλή το ΙΦΕΤ μετατρέπεται σε ανώνυμη εταιρεία.
Η ΝΕΑ επωνυμία του θα είναι ΙΦΕΤ Μ.Α.Ε.(Ινστιτούτο Φαρμακευτικής Έρευνας και Τεχνολογίας Μονοπρόσωπη ΑΕ). Σύμφωνα με το νομοσχέδιο το ΙΦΕΤ ΜΑΕ θα αποτελεί μια τυπική ανώνυμη εταιρεία του ιδιωτικού τομέα που θα ασκεί εμπορική και βιομηχανική δραστηριότητα κερδοσκοπικού χαρακτήρα. Η δημιουργία του ΙΦΕΤ ΜΑΕ αποτελεί ακόμη ένα βήμα στην πλήρη εμπορευματοποίηση της υγείας και είναι κλασσικό διαχρονικό παράδειγμα της επέκτασης του ιδιωτικού τομέα της υγείας στην Ελλάδα.
Ο Γιώργος Βέργουλας είναι μέλος της ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΗΣ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗΣ, πρόεδρος του Ελληνικού Κολλεγίου Νεφρολογίας και Υπέρτασης (ΕΚΟΝΥ) και πρώην διευθυντής του νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ.