Η ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ, γενέθλια ημέρα δύο κορυφαίων του παγκοσμίου πνεύματος (Σαίξπηρ, Θερβάντες), δεν πρέπει να παραμένει μια εθιμοτυπική ετήσια αναφορά, η οποία συνοδεύεται από κάποιες εκδηλώσεις εκδοτικών οίκων ή κάποιων δημόσιων οργανισμών, οι οποίοι κυρίως παραμένουν στο χώρο της λογοτεχνίας.
ΕΠΕΙΔΗ όμως το βιβλίο εξακολουθεί ακόμη και σήμερα να είναι το κλειδί για το μέλλον μιας χώρας και του παγκόσμιου πολιτισμού θα πρέπει να αντιμετωπίζεται πρωτίστως σε αυτή του τη διάσταση.
Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ δε είχε και συνεχίζει να μην έχει ένα συνεκτικό και ολοκληρωμένο σχέδιο για το ελληνικό βιβλίο στον ελληνικό και ξένο χώρο, καθώς και του ξένου στον ελληνικό χώρο. Έχουν γίνει κατά καιρούς διάφορες περιστασιακές και αποσπασματικές προσπάθειες, σε μικρότερη ή μεγαλύτερη κλίμακα, αλλά επειδή δεν εντασσόταν σε ένα ευρύτερο οραματικό πλαίσιο, αφυδατώθηκαν, μαράζωσαν και τελικά ξεπεράστηκαν από τις εξελίξεις.
Η ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ έχοντας επίγνωση των δυσκολιών στο χώρο του βιβλίου, αλλά συνάμα και της σημασίας του σε μια σύγχρονη κοινωνία, εκπονεί ένα ευρύτατο πολιτικό σχέδιο με επίκεντρο το βιβλίο και την ανάγνωση στο οποίο συμπεριλαμβάνονται όλοι οι δράστες: συγγραφείς, μεταφραστές, εκδότες, διορθωτές, τυπογράφοι, πρακτορεία διανομής, βιβλιοπωλεία, on line πωλήσεις, διαφήμιση, κριτική βιβλίου, ντοκιμαντέρ για συγγραφείς και το βιβλίο, ηχητικά και οπτικά συγγραφέων. βιβλιοθήκες, βιβλιοθηκονόμοι, δημόσια εκπαίδευση, δημόσιοι και ιδιωτικοί φορείς, διεθνείς και τοπικές εκθέσεις βιβλίου, ελληνισμός της διασποράς, ξένες αγορές.
ΑΛΛΑ Ο ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ μας, εδώ και αρκετό καιρό, αλλάζει καθημερινά και το βιβλίο αντιμετωπίζει προβλήματα και τα ερωτήματα προβάλλουν αμείλικτα ακόμη και για την ίδια την μελλοντική ύπαρξή του: Συρρικνώνεται ή θα χαθεί οριστικά ο “γαλαξίας του Γουτεμβέργιου”, θα εξαφανιστεί το “τυπωμένο χαρτί” και μαζί του το βιβλίο από το προσκήνιο γιατί ο λόγος θα ψηφιοποιηθεί στο σύνολό του, οριστικά και αμετάκλητα;
ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΣ από το πως απαντάται από επιστήμονες και φιλοσόφους το ερώτημα, οφείλουμε ως χώρα να εκπονήσουμε και προς αυτή την κατεύθυνση ένα στρατηγικό σχέδιο, το οποίο θα βασίζεται στη δημιουργία ενός ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΜΕΝΟΟΥ δικτύου βιβλιοθηκών-μιντιοθηκών σε όλη την επικράτεια της Ελλάδας, οι οποίες θα ανανεώνονται, εκσυγχρονίζονται συνεχώς.
Η ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ στο πλαίσιο των αντιλήψεών της για την προώθηση της ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ θεωρεί απαραίτητη προϋπόθεση τη δημιουργία μιας νέας κουλτούρας ανάγνωσης στη χώρα. Για εμάς το βιβλίο και το μέλλον του είναι πρώτη προτεραιότητα: και αρχίζει από την νηπιακή ηλικία και τους παιδικούς σταθμούς και τελειώνει με τους υπερήλικες στα ΚΑΠΗ και τα γηροκομεία.
ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ και ΑΓΩΝΙΖΟΜΑΣΤΕ για την ενίσχυση των σχετικών υλικοτεχνικών υποδομών σε όλη τη χώρα, για την καταπολέμηση του λειτουργικού αναλφαβητισμού, για την ενίσχυση των γενικών γνώσεων και τη βελτίωση της καθημερινής μόρφωσης και παιδείας του λαού μας, την άνοδο του ηθικού, πολιτιστικού και πολιτικού επιπέδου των πολιτών της χώρας.
ΑΓΩΝΙΖΟΜΑΣΤΕ για μια νέα ιστορική προοπτική για την πατρίδα μας.