Σοβαρές αναταράξεις προκαλούνται στο πολιτικό μας σύστημα εξαιτίας της επερχόμενης κύρωσης από τη Βουλή της συμφωνίας των Πρεσπών. Ήδη η Κυβέρνηση πέτυχε να λάβει ψήφο εμπιστοσύνης παρά τη σκληρή αντίδραση όλων των κομμάτων της αντιπολίτευσης και προχώρησε στην κατάθεση του σχετικού νομοσχεδίου μετά και τη ρηματική διακοίνωση των Σκοπίων ότι οι αλλαγές στο Σύνταγμα της Χώρας έχουν συντελεστεί με βάση τα όσα επιτάσσει η σχετική συμφωνία.
Η διαφαινόμενη υπερψήφιση της συμφωνίας έχει σημάνει συναγερμό στο Κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, αλλά και στα μικρότερα κόμματα τα οποία προσπαθούν με κάθε τρόπο να την αποτρέψουν. Ταυτόχρονα η συμφωνία αποτέλεσε τον καταλύτη για να αναδειχτούν οι παθογένειες του πολιτικού μας συστήματος. Πολιτικοί αρχηγοί που πριν λίγο καιρό υιοθετούσαν λύσεις παρεμφερείς με αυτές που δίνονται με τη συμφωνία, υπό το βάρος του πολιτικού κόστους, αλλάζουν τη θέση τους και μιλάνε τώρα για την ανάγκη η Βουλή να την απορρίψει. Βεβαίως συμβαίνει και το αντίστροφο. Βουλευτές μεταπηδούν από κόμμα σε κόμμα με σχετική ευκολία και αυτό γιατί τα κόμματά τους έχουν σχεδόν το ίδιο πρόγραμμα που απορρέει από την υιοθέτηση των μνημονίων και υπηρετούν την ίδια αντιλαϊκή πολιτική.
Το προαναγγελθέν «διαζύγιο» ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ και τα παζάρια που ακολούθησαν μεταξύ των δύο πρώην συνεταίρων κατέληξαν στη διαγραφή από τον κ Καμένο όσων δεν τον ακολούθησαν και προτίμησαν τη θαλπωρή της υπουργικής καρέκλας με αντίτιμο την υπερψήφιση της συμφωνίας. Τον κ Παπαχριστόπουλο όμως που στήριξε την Κυβέρνηση υπερψηφίζοντας την πρόταση εμπιστοσύνης και ο οποίος έχει διακηρύξει σε όλους τους τόνους ότι θα ψηφίσει τη συμφωνία με τα Σκόπια δεν τον διαγράφει, γιατί αν το κάνει θα χάσει τα προνόμια που έχει σαν αρχηγός Κοινοβουλευτικής Ομάδας. Ακόμη την αποχώρησή της από το Κόμμα ανακοίνωσε η κα Μ Χρυσοβελώνη, που όμως δεν είναι βουλευτής αλλά υπουργός.
Εντωμεταξύ το Ποτάμι μετά τη διαγραφή του κ Δανέλη και την ανεξαρτητοποίηση των κ Αμυρά και Ψαριανού κυριολεκτικά διαλύθηκε και έπαψε να υπάρχει ως κόμμα με συγκροτημένη κοινοβουλευτική ομάδα. Σοβαρά προβλήματα αντιμετωπίζει και το ΚΙΝΑΛ της κας Γεννηματά με τη διαγραφή του κ Θεοχαρόπουλου, ο οποίος δήλωσε θετικός ως προς τη συμφωνία. Ως γνωστόν ο κ Θεοχαρόπουλος είναι αρχηγός της ΔΗΜΑΡ που συμμετέχει στο ΚΙΝΑΛ. Η διαγραφή του κατά πάσα πιθανότητα θα επιφέρει και την αποχώρηση της ΔΗΜΑΡ από το ΚΙΝΑΛ αποψιλώνοντας έτσι το κίνημα, στο οποίο απομένουν, μετά και τη διάλυση του κόμματος του κ Θεοδωράκη, τα απομεινάρια των «μεταρρυθμιστών», οι οποίοι διακαώς επιθυμούν συνεργασία με τη δεξιά του κ Μητσοτάκη. Βλέπετε υπάρχει και το σκάνδαλο της Novartis – μην το ξεχνάμε αυτό.
Καθίσταται φανερό πλέον ότι, πολιτικοί φορείς που δημιουργήθηκαν για να εξυπηρετήσουν τα συμφέροντα της εγχώριας ολιγαρχίας και των ξένων επικυρίαρχων, χωρίς ιδεολογία και κοινωνικά ερείσματα, με μόνο συνεκτικό ιστό τις πολιτικές συμφωνίες, παύουν να υφίστανται όταν πλέον δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν τις ανάγκες αυτών που τα δημιούργησαν.
Είναι απορίας άξιο γιατί η Κυβέρνηση και προσωπικά ο κος Πρωθυπουργός επέλεξαν να ανοίξουν το μακεδονικό ζήτημα αυτήν τη χρονική περίοδο, όταν η χώρα έχει μετατραπεί σε ειδική οικονομική ζώνη εξαιτίας των προγραμμάτων που εφαρμόσθηκαν από τους τοκογλύφους δανειστές και τους οικονομικούς δολοφόνους του ΔΝΤ με πρόσχημα να μας βγάλουν από την κρίση. Σύμφωνα με τους κυβερνητικούς παράγοντες, η ευνοϊκή συγκυρία που προέκυψε μετά την ανάληψη της πρωθυπουργίας από τον Ζάεφ και την απομάκρυνση των ακραίων εθνικιστών του VMRO από την εξουσία ήταν εκείνη που συνέβαλε στην προσέγγιση των δύο μερών και στην απόφαση να προχωρήσουν μαζί στην εξεύρεση μιας κοινά αποδεκτής λύσης του προβλήματος.
Δυστυχώς η Κυβέρνηση δεν λέει όλη την αλήθεια στον ελληνικό λαό. Αποκρύπτει σκόπιμα τις πιέσεις που της ασκήθηκαν από αμερικανούς και ευρωπαίους να κλείσει το ζήτημα της ονομασίας της γειτονικής χώρας γιατί αυτό εξυπηρετεί τα δικά τους συμφέροντα στη συγκεκριμένη συγκυρία. Η είσοδος της FYROM στο ΝΑΤΟ ενδιαφέρει άμεσα τους δυτικούς και δη τους αμερικανούς γιατί με αυτόν τον τρόπο αποδυναμώνεται αισθητά η επιρροή της Ρωσίας στα δυτικά βαλκάνια, ενώ η έναρξη των συνομιλιών για να καταστεί η FYROM μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης δημιουργεί ευνοϊκές προϋποθέσεις για την περαιτέρω εμπορική διείσδυση της Γερμανίας στη FYROM και όχι μόνο.
Και ενώ αυτό είναι το πραγματικό διακύβευμα, κανένα κόμμα εκτός του ΚΚΕ δεν αναφέρεται σε αυτό, παρά εξαντλούν την αντιπολιτευτική τους τακτική σε επιμέρους ζητήματα τα οποία εν πολλοίς αντιμετωπίζονται από τη συμφωνία. ΝΔ και ΚΙΝΑΛ εξέλαβαν τη συμφωνία σαν μια χρυσή ευκαιρία, υιοθετώντας μάλιστα ακραία εθνικιστικά συνθήματα, να πλήξουν την Κυβέρνηση και να την ανατρέψουν. Στην προσπάθειά τους αυτή δεν έλαβαν υπόψη τον ξένο παράγοντα και τη στήριξη που αυτός παρέχει στον κ Τσίπρα και την Κυβέρνησή του. Η πολιτική ανεπάρκεια του κ Μητσοτάκη, της κας Γεννηματά και του κεντρικού πυρήνα των στελεχών τους αναδείχτηκε για μία ακόμη φορά και αυτό πρέπει να το λάβει υπόψη του ο ελληνικός λαός στις επικείμενες εκλογικές διαδικασίες.